Pred drugim krogom: Z novimi nasprotji do malega človeka

Francoze je v ognjevitem televizijskem soočenju bolj prepričal Macron. Kandidata sta se sporekla tudi glede Evropske unije.

Objavljeno
03. maj 2017 19.59
FRANCE-ELECTION/DEBATE
Mimi Podkrižnik, Š. P., STA
Mimi Podkrižnik, Š. P., STA

Pariz − Sinočnja televizijska debata med predsedniškima kandidatoma Emmanuelom Macronom in Marine Le Pen je potrdila, da se za predsedniški stol potegujeta diametralno nasprotni viziji Francije in sveta.

Napadalna Le Penova je razkrila vso svojo praznino in prostaškost, po tekmecu je udarila takoj na začetku, mu očitala kontinuiteto, botre, ultraliberalizem, zagovarjanje zasebnih interesov ter velikih Francozov pred malimi Francozi, tem pa ni mogla niti skriti, da je njeno znanje pomanjkljivo, da ob demagogiji, lažeh (kar ji je redno očital Emmanuel Macron), širjenju sovraštva, strašenja Francozov pred globalizacijo, kapitalom, terorizmom, Evropo (tudi nad Nemčijo se je spravila ...) ne zmore ekonomsko, socialno ... ponuditi nič oziroma skrajno malo.

Votla je in strokovno ve premalo. Zanjo je politika kot televizijski šov, sinoči je hotela biti celo zabavna in cinično duhovita ... Emmanuel Macron se je pokazal kot človek dostojanstva, ki ve o čem govori, ki se ukvarja z vsebino, ima program in noče potisniti Francije na obrobje zgodovine, ki verjame v humanizem ... Pred populistko, ki je ves čas pritiskala na najbolj nizka čustva, se je branil tudi z besedami: Francija si zasluži kaj boljšega.

V nedeljo ne bi smelo biti dvoma, kdo od njiju sodi v Elizejsko palačo in kdo se, z vidika humanizma, sobivanja, če hočemo družbeno naprej in ne nazaj, sploh ne bi smel prebiti v ospredje. Na koncu bodo francoski volivci pokazali, kdo so in kam hočejo v resnici.

Le Penova in Macron si sinoči po koncu debate - ki je trajala skoraj tri ure in je novinarja nista ravno posrečeno moderirala, saj sta si tekmeca nenehno skakala v besedo - nista segla v roko.

Poleg tega je voditeljica skrajne desnice menila, da Macron podcenjuje grožnjo terorizma skrajnih islamistov. »Varnost in terorizem sta pomembni vprašanji, ki sta popolnoma odsotni v vašem programu,« je dejala.

A v odgovor ji je Macron odvrnil, da njeni predlogi − izkoreninjenje islamskega fundamentalizma z zaprtjem skrajnih mošej in izgonom spornih pridigarjev − pravzaprav pomagajo teroristom. »Grožnja, ki jo predstavljajo islamski skrajneži, je tista, ki jo predlagate vi, državljanska vojna,« je dejal in ji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP očital, da želi razdeliti Francijo.

»Vaša strategija je povedati ogromno laži, ničesar pa ne predlagate,« pa ji je odvrnil njen protikandidat. Poleg tega jo je označil za »dedinjo sistema, ki že več desetletij uspeva na jezi Francozov«, pri čemer je mislil na dediščino francoske skrajne desnice.

Le Penova: Z izstopom iz EU bo Francija prihranila devet milijard evrov

Že v okviru razprave o gospodarski politiki sta se sporekla tudi glede Evropske unije. Evroskeptičarka Le Penova je namreč na Macronovo vprašanje, kako bo financirala svoje politike in znižanje davkov, dejala, da bo z izstopom iz povezave Francija prihranila devet milijard evrov, kolikor prispeva v skupni proračun.

Macron je medtem dejal, da letni neto prispevek Francije v proračun EU znaša zgolj šest milijard evrov. Spomnil pa je tudi na ocene, koliko bo morala ob izstopu plačati Velika Britanija. »Plačati bodo morali med 60 in 100 milijardami evrov (...) takoj na začetku,« je poudaril proevropski kandidat.

Sredino soočenje je bilo zadnje pred nedeljskim drugim krogom volitev. Pred uveljavitvijo volilnega molka, ki bo veljal od poznega petkovega večera do zaprtja volišč, imata za prepričevanje volivcev na voljo le še dva dneva.

Tako na soočenju kot v času, ki ima je preostal, je njun glavni namen po pisanju BBC prepričati približno 18 odstotkov neodločenih volivcev. Ti sicer tokrat prvič doslej izbirajo med kandidatoma, ki ne pripadata nobeni od uveljavljenih strank v državi.

V anketah vodi Macron, ki naj bi osvojil podporo približno 59 odstotkov volivcev.

V zraku je prepričanje, da bo volitve dobil Macron

V predsedniškem dvoboju med Marine Le Pen in Emmanuelom Macronom se ne spopadata ideološko levo proti desnemu, saj sta obe tradicionalni opciji nečastno izpadli iz igre, ampak so nasprotja druga: skrajna desničarka je prepričana, da se domoljubi po novem bijejo proti evropeistom, medtem ko liberalec verjame, da gre za boj naprednih sil proti nazadnjaštvu. Komu se bodo v nedeljskem drugem krogu zaupali Francozi, vse bolj prepričani, da jim je sistem obrnil hrbet in da so nemočna žrtev globalizacije?

Volitve v Franciji še niso končane, a je v zraku prepričanje, da jih bo dobil Emmanuel Macron. Liberalca, ki se ne postavlja »ne na levo ne na desno«, je podprla slaba četrtina vseh volivcev, ki so se 23. aprila udeležili prvega kroga, in tudi ankete javnega mnenja mu za drugi krog napovedujejo okoli 60 odstotkov volilnih glasov. Le Penova ga menda ne bi mogla premagati, »odprta Francija« da je še vedno večja od »zaprte«, »mestna« močnejša od »podeželske«, »zadovoljnih Francozov« da je več od »razočaranih«, takih, ki se z vse več težavami prebijajo skozi vsakdanjik.

Kdo bo na koncu boljši? Emmanuel Macron proti Marine Le Pen, tudi potem ko sta se nocoj »zgodovinsko« spopadla v televizijskem soočenju? »Zgodovinsko« zato, ker je Jacques Chirac pred 15 leti zavrnil soočenje, Macron pa pravi, da je treba razpravljati z vsakomer. Ali bodo, kot se je mogoče bati, morda zelo množične neveljavne glasovnice oziroma bo zelo visoka volilna abstinenca? Predvsem med podporniki radikalnega levičarja Jean-Luca Mélenchona (France insoumise) se širi glas, da ne bodo podprli nekdanjega Hollandovega ministra za ekonomijo, saj da ne morejo sprejemati njegovega liberalizma, ampak bodo bodisi oddali neveljavne glasovnice bodisi jih sploh ne bo na volišča.

Kdo bo novi predsednik v Elizejski palači, bo znano v nedeljo, 7. maja, po osmi uri zvečer. Do takrat je mogoče pričakovati, da se bodo napetosti stopnjevale.

***

Preberite še

Kdo je Emmanuel Macron: Politični botri kot pomoč, a prav tako ovira

Kdo je Marine Le Pen: Je mogoče brezsramno nizkotno k najvišjemu, kar se da?