Predlog vlade: družinam za sprejem begunca 30 evrov na dan

Doslej so pri italijanskih družinah nastanili predvsem mladoletne, odslej pa bi ta rešitev veljala tudi za odrasle migrante.

Objavljeno
25. september 2014 16.35
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Rim − Italijanske družine, ki bodo v svoje domove sprejele migrante, bi lahko prejele 30 evrov na dan bivanja begunca. Namesto da bi financiralo zatočišča za begunce, želi italijansko notranje ministrstvo družinam ponuditi finančno podporo za njihovo oskrbo. Predlog že razburja italijansko javnost.

Doslej so predvsem mladoletne migrante nastanili pri italijanskih družinah. A odslej bi lahko ta rešitev veljala tudi za odrasle begunce. S tem naj bi italijansko notranje ministrstvo privarčevalo pri financiranju begunskih centrov, migrantom pa zagotovilo boljša bivališča, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Stroški za oskrbo množice migrantov, ki so v zadnjih mesecih dosegli Italijo, so ogromni. Samo za 2700 mladoletnih migrantov, ki so lani brez staršev prispeli v Italijo in so jih nastanili v Rimu, je morala rimska občina zapraviti kar 11 milijonov evrov, piše italijanski časnik Il Tempo.

Predlog italijanskega notranjega ministrstva je že sprožil burne razprave. »30 na dan pomeni 900 evrov na mesec. To je dvakrat več kot minimalna pokojnina upokojenca,« je po poročanju STA predlog kritizirala desnosredinska političarka Giorgia Meloni.

Italija ocenjuje, da bo letos prek Sredozemlja na južnoitalijansko obalo prispelo skupno 150.000 pribežnikov. Doslej se ta številka giblje pri 130.000. Val beguncev, s katerim se Italija trenutno spopada, je veliko večji kot v času arabske pomladi, ki je leta 2011 zajela številne arabske države. Leta 2011 je sicer v Italijo pripotovalo okoli 60.000 migrantov.