Makedonska opozicija napovedala, da bo začela sestavljati novo vlado

Stranka VMRO-DPMNE, ki je vlada zadnjih 11 let, imenovanja novega predsednika parlamenta ne priznava.

Objavljeno
30. april 2017 12.58
MACEDONIA-POLITICS-PROTEST
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Makedonska opozicija, zbrana okrog socialdemokratov (SDSM) Zorana Zaeva, je danes napovedala, da bo kmalu začela sestavljati novo vlado. Po četrtkovem incidentu, ko so po izvolitvi novega predsednika parlamenta v zgradbo parlamenta vdri podporniki VMRO-DPMNE, so razmere v Makedoniji mirne, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Predsednik parlamenta je bil izvoljen zakonito, nova vlada pa bo izbrana v prihajajočem obdobju v skladu z zakonom in ustavo,« je v izjavi za javnost zapisala stranka SDSM. Ob tem so nasprotnike z desnice obtožili, da želijo preprečiti miren prenos oblasti.

V VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega so medtem obsodili »popolnoma nezakonito izvolitev predsednika parlamenta«.

Izvolitev Albanca Talata Xhaferija na čelo parlamenta, ki sta jo priznala tako Bruselj kot Washington, je v četrtek sprožila vdor jeznih podpornikov VMRO-DPMNE v parlament. V incidentu je bilo poškodovanih več kot 100 ljudi, tudi Zaev. Razmere so se po incidentu umirile.

Prepričani v načrtno spodbujanje incidenta

Dosedanji predsednik makedonskega parlamenta, sobranja, Trajko Veljanoski je v pogovoru za makedonsko tiskovno agencijo Mia v soboto dejal, da je bil poskus izvolitve Albanca Talata Xhaferija na položaj predsednika parlamenta načrtovan scenarij, s katerim naj bi vzpodbudili incident v parlamentu. Dodal je, da četrtkova seja parlamenta še ni končana in bi jo morali nadaljevati.

To naj bi se zgodilo potem, ko bodo popravili škodo v parlamentu po četrtkovih izgredih, ki so se razvneli po izvolitvi Xhaferija za predsednika sobranja, je še dejal Veljanoski.

V Makedonijo pomočnik ameriškega državnega sekretarja

V Skopje naj bi sicer danes na dvodnevni obisk prispel namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evroazijo Hoyt Brian Yee, ki se bo sestal z najvišjimi makedonskimi predstavniki.

Yee naj bi se srečal s predsednikom Makedonije Gjorgejem Ivanovim in Xhaferijem, predstavniki parlamentarnih strank, vključno z Gruevskim in Zaevom, civilne družbe in diplomatskega zbora. Pogovori naj bi bili osredotočeni na sestavo nove makedonske vlade, dvostranske odnose ter makedonske reforme.

Makedonija je že več kot dve leti v slepi ulici, stanje pa se ni spremenilo niti po parlamentarnih volitvah decembra lani. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev.