Pregled leta 2015: Američani in kosovski projekt

Beograd in Priština ne bosta sama kos problematiki.

Objavljeno
29. december 2015 15.39
Isa Mustafa, kosovski premier Ljubljana 12.5. 2015
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Kosovo je kot zadnja država­ ­jugovzhodne Evrope z EU podpisalo sporazum o stabilizaciji­ in pridruževanju. Cilj članstva v EU je zelo daleč tudi zato, ker Kosovo tone v globoko politično krizo in nestabilnost. Varnostne razmere se slabšajo zaradi nasilnih protestov opozicije, ki je proti bruseljskemu sporazumu o širši avtonomiji kosovskih Srbov.

Kosovski premier Isa Mustafa je opozoril opozicijske politike, ki se v parlamentu zatekajo k nasilnim dejanjem, da to ni več politika. Sklenil je, da ne bodo dopustili, da bi manjšina 30 poslancev ovirala delo parlamentarne večine. Na Kosovu so tako suspendirali poslance opozicijskega gibanja Samoodločba iz dela parlamenta in jih 8 tudi aretirali, vendar kljub temu že četrti mesec ovirajo delo parlamenta. V hramu demokracije so aktivirali solzivec, parlament pa je sprejel proračun v skupščinskem bifeju.

ZDA in EU si želijo čim prej zapreti kosovsko zgodbo

Pereč problem Kosova je tudi rev­ščina in brezup večine prebivalstva, tako da opoziciji ni težko mobilizirati nezadovoljne množice, naj poišče pravico na ulici. Po uradnih podatkih Svetovne banke je povprečni dohodek na prebivalca lani znašal 2000 ameriških dolarjev, stopnja nezaposlenosti­ pa je uradno 35-odstotna. Na Kosovu so prehod od planskega na tržno gospodarstvo izpeljali s privatizacijo državne lastnine, ki je obremenjena s korupcijo, ta pa sega do najvišje politične ravni.­

Čeprav je Kosovo lani zaznalo 3-odstotno gospodarsko rast, več kot 90 odstotkov blaga prihaja iz tujine. Na Kosovu je 18 odstotkov ljudi, ki živijo z enim dolarjem na dan ali pod pragom revščine, 15 odstotkov bruto družbenega proizvoda pa ustvari z donacijami iz diaspore.

Washingtonu in Bruslju ni uspelo dopovedati prvemu možu gibanja Samoopredelitev Albinu Kurtiju, da je poskus nasilne rušitve kosovske vlade v danem razmerju sil račun brez krčmarja. Ker se noče sprijazniti z dejstvom, da romantične in nacionalistične zahteve, kot je združitev vseh Albancev v eni državi, niso realne, ni sprejemljiv za velike igralce. Namesto da bi vztrajal v vlogi miroljubnega aktivista, se je zatekel v nasilje. ZDA in EU ne bodo dovolile, da jim v nedogled kvari načrt, da čim prej zaprejo kosovsko zgodbo.

Nasilni incidenti ovirajo tudi dialog med Beogradom in Prištino, ki brez podpore mednarodnih akterjev ne bosta kos reševanju najtežjih vprašanj v medsebojnih odnosih. Kosovo ima neodvisnost brez polne suverenosti in ozemeljske ­celovitosti. To je mednarodni dogovor, neodvisnost pa formalna oblika brez pravih kompetenc. V prid Kosovu je, da se ameriška administracija ne bo odrekla kosovskemu projektu in vlogi ­supervizorja.