Pregled leta 2015: Makedonija nadaljuje z mučnim iskanjem poti k prihodnosti

Mednarodni centri moči skrbijo, da bo kriza ostala stabilna.

Objavljeno
22. december 2015 16.43
makedonija
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Glavna akterja makedonske politične krize sta po posredovanju EU dosegla kompromis, ki je odprl pot za oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bo vodila državo do predčasnih volitev. Čeprav se je opozicija vrnila v hram demokracije, to še ne pomeni konca krize, kajti v državi še vedno ni osnovnega zaupanja v sistem.

Po dobrem letu dni hude politične krize v Makedoniji, ki je grozila z eskalacijo nasilja, je volk sit in koza cela. Mednarodni centri moči skrbijo, da bo kriza stabilna. Pod njihovim pritiskom so domači akterji politične krize sedli za isto mizo in preprečili prelivanje krvi. Makedonija nadaljuje z mučnim iskanjem same sebe, lastne prihodnosti in poti k njej.

Bruselj je zmotno ocenil, da bo Makedonija ostala stabilna, dokler bo na oblasti makedonsko-albanska koalicija, ki jamči medetnični mir. Na pogled harmonična koalicija se jim je zdela kot neosvojljiva trdnjava pred napadi opozicije, vendar je ustvarjala le privid, da so razmere pod nadzorom. Makedonski in albanski voditelji so privatizirali oblast in državo, ki ni ne na nebu ne na zemlji. Z javnostjo so manipulirati s pomočjo servilnih medijev in frustracijo zaradi nepravične blokade v EU in Natu. Posebnost protivladnih protestov je bila, da so strnili vrste Makedonci in Albanci, ki so v oblasti prepoznali skupnega sovražnika.

Ključ je v združitvi

Prvak Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Zoran Zaev verjame, da bo oblikovanje prehodne vlade, ki bo odprla pot za izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, zadostno jamstvo za končanje krize. Ne glede na dejstvo, da je participacija albanske manjšine v izvršni oblasti neizogibna. Stranki albanske manjšine DUI in DPA sta v letih njene vladavine izmenično sodelovali z VMRO-DPMNE premiera Nikole Gruevskega na oblasti in sta pod njenim neposrednim nadzorom. Po mnenju Zaeva ni izključeno, da se bo na sceni pojavila nova albanska stranka, glede na to, da je velik del albanske civilne družbe nezadovoljen s svojimi političnimi predstavniki.

Rešitev problema vidi še v oblikovanju mešanih volilnih seznamov, na katerih bi kandidirali tako Makedonci in Albanci kot tudi pripadniki drugih etničnih skupin, ki so pridobili zaupanje javnosti. Tako bi prekinili tradicijo, da je v vladi albanska stranka, ki je zmagala v albanskem volilnem korpusu. Zaev še pričakuje, da bo SDSM združila Makedonce in Albance, kajti slednji so že na visokih položajih v stranki, pridružilo pa se jim je tudi več tisoč novih članov iz albanskih vrst.