Direktorja Cambridge Analytice najprej podprli, zdaj odslovili

Razburja tudi posnetek, v katerem direktor družbe govori o možnih taktikah omaloževanja ugleda politikov.

Objavljeno
20. marec 2018 12.39
FACEBOOK-CAMBRIDGE ANALYTICA/
Ka. M.
Ka. M.

London – Britanska informacijska pooblaščenka Elizabeth Denham je napovedala, da bo na sodišče vložila zahtevo za preiskavo baz podatkov in strežnikov podjetja Cambridge Analytica s sedežem v Londonu, ki mu očitajo zlorabo podatkov 50 milijonov uporabnikov facebooka.

Družba je po navedbah britanskih in ameriških medijev podatke domnevno uporabljala za izdelavo psiholoških in političnih profilov uporabnikov. Njen končni cilj je bil ustvariti takšne vrste politično propagando, ki bi bila pisana na kožo njihovim psihološkim značilnostim.

Poleg tega je informacijska pooblaščenka Denham, ki po navedbah britanskega BBC zadevo preiskuje že več mesecev, od Facebooka zahtevala, da ustavi svoje notranjo in zunanjo preiskavo, saj ta utegne škodovati njenim izsledkom. Facebook je zahtevi pooblaščenke že ugodil.

Posnetek, ki je dodatno razburil javnost

Sinoči je britanski Channel 4 objavil posnetek, v katerem direktor Cambridge Analytice Alexander Nix novinarju programa (ta se je izdajal za posrednika, ki želi vplivati na volilni izid na Sri Lanki) pojasnjuje možne taktike omaloževanja ugleda politikov – denimo s podkupovanjem, ki se ga posname, in »pošiljanjem deklet« na domove politikov.

V odzivu na reportažo Channela 4, ki je dodatno zamajala ugled Cambridge Analytice, so iz družbe sporočili, da je posnetek pogovora napačno interpretiran, vzet iz konteksta. Kot so pojasnili, je Nix stranki predstavili le nekaj »absurdnih« scenarijev, vsakršno posluževanje spornih taktik vpliva pa so zanikali, navaja britanski BBC.

Kljub temu so Nixa popoldan s položaja začasno suspendirali. »Nedavne izjave gospoda Nixa, ki jih je na skrivaj posnel Channel 4, in druge obtožbe ne predstavljajo vrednot ali delovanja podjetja in njegov suspenz odraža resnost, s katero gledamo na to kršitev,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v izjavi sporočil upravni odbor podjetja.

Evropski in britanski parlament želita pojasnila od Zuckerberga

Tako Evropski parlament kot parlament v Londonu želita, da jima pojasnila v zvezi z domnevno zlorabo podatkov uporabnikov Facebooka prek britanskega podjetja Cambridge Analytica pojasni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. S preiskavo obtožb se v obeh parlamentih ukvarjata pristojna odbora.

»Marka Zuckerberga smo povabili v Evropski parlament,« je danes tvitnil njegov predsednik Antonio Tajani. Kot je dodal, mora Facebook »pred predstavniki 500 milijonov Evropejcev pojasniti, da ne uporabljajo osebnih podatkov za manipuliranje demokracije«.

Foto: Reuters

S primerom se ukvarja odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, ki je že poslal pismo Facebooku s pozivom k pričanju pred parlamentarnim telesom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Evropski komisiji so že v ponedeljek obsodili domnevno zlorabo podatkov v politične namene v ZDA kot grozljivo. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova si želi o aferi s predstavniki Facebook pogovoriti že ta teden med obiskom v Washingtonu.