Preiskava proti Sarkozyju zaradi korupcije ustavljena

Sodišče je odločitev objavilo le nekaj dni po tem, ko je Sarkozy napovedal vrnitev v politiko.

Objavljeno
24. september 2014 14.37
Pariz − Sodišče je začasno ustavilo preiskavo proti bivšemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju zaradi korupcije in trgovanja z vplivom, ki je bila uvedena julija.

Prizivno sodišče v Parizu je v torek odločilo, da zamrzne preiskavo proti Sarkozyju, dokler ne bo sprejeta odločitev o njegovi zahtevi za opustitev postopka. To bi lahko trajalo več mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je v zadnjem času večkrat namignil, da se želi znova zavihteti na predsedniški položaj, ki ga je izgubil po porazu proti Françoisu Hollandu na volitvah leta 2012. Naslednje predsedniške volitve bodo leta 2017, še pred tem pa želi Sarkozy znova prevzeti vodenje svoje konservativne stranke UMP.

Odločitev prizivnega sodišča za Sarkozyja pomeni olajšanje, čeprav proti njemu poteka še vrsta drugih postopkov, tudi zaradi domnevne korupcije.

Preiskava, ki jo je sodišče zdaj zamrznilo, zadeva Sarkozyjeve domnevne poskuse, da bi od sodnika višjega sodišča dobil informacije o sebi, v zameno pa naj bi mu pomagal dobiti dobro plačano službo v Maroku. Sodnik Gilbert Azibert službe ni dobil, je bila pa proti njemu in Sarkozyjevemu odvetniku Thierryju Herzogu vložena obtožnica.

Sarkozy in Herzog trdita, da posnetki njunih telefonskih pogovorov, pridobljeni s prisluškovanjem, niso zakoniti. Posnetki, ki so razkrili ta primer, so bili pridobljeni v okviru druge preiskave proti Sarkozyju, in sicer o domnevnem nezakonitem financiranju predsedniške kampanje, za katero naj bi mu dal denar bivši libijski samodržec Moamer Gadafi.