City Hostel Berlin: prenočitev pri severnokorejskem diktatorju

»Dobre usluge niso vedno drage, moderne sobe z lastno kopalnico so standard, prav tako brezplačne rjuhe, brisače in internet.«

Objavljeno
11. maj 2017 22.53
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Varnostni svet OZN je Severni Koreji zaradi vojaških jedrskih poskusov že lani naložil poostrene gospodarske sankcije, na najelitnejši lokaciji v osrčju Berlina pa deluje severnokorejski hostel. Posli cvetijo in denar teče v severnokorejske jedrske programe ali v žepe elit, toda zdaj se počasi prebuja nemška vlada in napoveduje ukrepanje.

City Hostel Berlin se je doslej odlikoval po nizkih cenah, v večposteljnih sobah je namreč mogoče spati že za 17 evrov, in odlični legi blizu elitnih ulic Friedrichstraße in Leipziger Straße, zdaj pa je tudi širša javnost izvedela, da je njegov lastnik bližnje veleposlaništvo Severne Koreje.

»Gostom ponujamo odlično izhodišče za vse berlinske poti, saj naš hostel leži v zgodovinskem mestnem središču,« se upravičeno hvalijo na spletni strani. Poudarjajo, da je brez težav mogoče priti peš do Brandenburških vrat, trgov Potsdamer Platz in Gendarmenmarkt, bundestaga in številnih drugih znamenitosti, z odličnimi povezavami mestnega prometa pa tudi drugam.

Kritični mladenki

»Zadovoljstvo gostov nam je še posebej pri srcu,« zagotavljajo in navajajo, da jim je 24 ur na dan na voljo različna pomoč, od nabave vstopnic do vseh mogočih informacij. »Dobre usluge niso vedno drage, moderne sobe z novo opremo in lastno kopalnico so pri nas standard, prav tako brezplačne rjuhe, brisače in internet.«

Nemški mediji, ki te dni oblegajo hostel, poročajo o drugačnih izkušnjah gostov, vsaj novinarju Inforadia sta se porenski mladenki pritožili zaradi stenic v štiriposteljni sobi. »Jasno jih je bilo videti!« sta razburjeni pripovedovali, veseli, da so jima prijatelji iz drugih sob dovolili spati pri njih. Hostel je namreč zelo zaseden in ni bilo mogoče dobiti druge sobe, sta poročali mladi gostji.

Drugi gostje so bili manj kritični in so poudarili lep razgled. Spletne rezervacije v prihodnjih dneh res kažejo malo prostih postelj. Mogoče je torej domnevati, da hostel posluje z dobičkom, čeprav Severni Koreji to v drugih državah prepoveduje resolucija OZN. Kritiki so opozorili, da Kim Džong Un s tem denarjem financira svoj morilski režim, morda pa tudi jedrske in druge vojaške poskuse, če si z njim elite ne nabavljajo luksuznih ­izdelkov.

Severna Koreja poseduje nepremičnino na odlični berlinski lokaciji še iz časov Nemške demokratične republike, kar kaže tudi zunanjost v slogu socialističnih blokov »Plattenbau«. Pred bližnjim severnokorejskim veleposlaništvom stoji vitrina s slikami voditelja države in nekaterimi njenimi znamenitostmi, hostel s 109 sobami in 450 posteljami pa najema in vodi turška hotelska družina. Mediji Süddeutsche Zeitung, NDR in WDR, ki so ponovno razkrili delovanje hostla, poročajo o 38.000 evrih, ki jih najemniki vsak mesec nakažejo v Pjongjang.

Nezakoniti posli

Zaradi jedrskih programov je Severna Koreja trenutno ena od najresnejših kriznih točk sodobnega sveta. Ameriški predsednik Donald Trump ni izključil vojaškega posredovanja. V takšnem položaju je Severni Koreji ali posameznikom več kot dobrodošel denar, ki ga služijo v tujini, berlinski hostel pa ni edini posel njihovih diplomatskih predstavništev. V nedavnem poročilu varnostnega sveta Združenih narodov so bile med drugim navedene prepovedane finančne aktivnosti in nezakonita preprodaja mineralov. Pred dvema letoma so na letališču v Daki zasačili severnokorejskega diplomata z več deset kilogrami zlata v nahrbtniku, januarja so prav tako v Bangladešu preprečili poskus preprodaje napačno registriranega luksuznega avtomobila. Po ocenah južnokorejskih oblasti Severna Koreja v ducatu držav vodi več kot sto restavracij.

Vsaj v primeru berlinskega hostla je nemška vlada napovedala ukrepanje. »Pomembno je, da finančne vire jedrskega programa konsekventno izsušimo,« je povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Markus Ederer, slišati je tudi o finančnih kaznih za veleposlaništvo. Vendar nemški komentatorji ne verjamejo, da bodo pri tem uspešni. Spomnili so, da so leta 2012 zalotili severnokorejskega veleposlanika pri prepovedanem ribolovu, a je v policijskem poročilu zapisano, da je z nasmehom lovil naprej.