Prenos oblasti ne bo odpravil nestabilnosti

Nova makedonska vlada bo šibka, ker ima v sobranju zagotovljeno le navadno večino.

Objavljeno
30. maj 2017 16.16
Zoran Zaev Skopje 17.5. 2015
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Makedonski parlament je danes začel razpravo o novi vladi, ki jo morajo poslanci potrditi najkasneje do srede opolnoči. Prenos oblasti bo končan, vendar bo vlada šibka, ker ima v sobranju zagotovljeno le navadno večino. Nestabilnost v državi se bo nadaljevala.

V novi vladi, ki jo je predstavil mandatar Zoran Zaev, so ministri iz vrst njegove Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM), albanske stranke Demokratične unije za integracijo (DUI) in Zavezništva Albancev. Ker v njej ni ministrov iz albanske stranke Besa, lahko Zaev računa le na tesno podporo 62 poslancev v 120-članskem sobranju. Po besedah prvaka Bese Bilala Kasimija je še vprašanje, ali bodo njeni poslanci glasovali za novo vlado, čeprav so podprli oblikovanje nove parlamentarne večine. V ozadju so nesoglasja z DUI, ki so že pred tem pripeljala do sporne albanske deklaracije, ki je bila podpisana v Tirani.

Poslopje sobranja varujejo močne policijske sile, Zaev pa je v nagovoru poslancem poudaril, da bo nova reformska vlada posvečena predvsem gospodarstvu in boljšemu življenju za vse državljane, gradnji močnih in profesionalnih institucij ter pravici za vse. Njena prioriteta bo približevanje države EU in Natu.

Ustavne spremembe in albanski jezik

Ko bo Zaev prevzel položaj premierja, se bo v Makedoniji končala enajstletna vladavina konservativne stranke VMRO-DPMNE bivšega premiera Nikole Gruevskega, ki je na predčasnih volitvah decembra lani osvojila največ glasov. Čeprav se je VMRO-DPMNE, ki ji ni uspelo sestaviti nove vlade, znašla v opoziciji, Zaev brez njenih poslancev ne more izpeljati nobene reforme, ki zahteva dvetretjinsko podporo parlamenta. Čeprav bo Makedonija pet mesecev in pol po predčasnih volitvah dobila novo reformsko vlado, to še ne pomeni, da bo državo izvlekla iz krize, ki traja skoraj tri leta.

Ker je parlamentarna večina na zasedanju, ki ga je zanamoval nasilni vdor v hram demokracije, za novega predsednika sobranja izvolila Talata Xhaferija iz DUI, VMRO-DPMNE vztraja, da je bil izvoljen v nasprotju z zakonodajo. Zato bojkotira delo parlamenta. Xhaferi je poudaril, da bo morala nova vlada pridobiti široko parlamentarno podporo za spremembe, kot je vzpostavitev albanskega kot uradnega jezika na celotnem ozemlju, kar je bila ključna zahteva manjšinskih strank. Sklenil je s pojasnilom, da za ustavne spremembe ne zadostuje navadna parlamentarna večina.

Korupcijske afere vladnega kabineta?

Gruevski je še ocenil, da je nova vlada, ki jo je predlagal Zaev, sestavljena na hitro, da bi zadovoljila apetite strankarskih voditeljev. Po njegovih navedbah je bilo veliko članov nove vlade na svojih preteklih funkcijah vpletenih v korupcijske afere. SDSM je napovedala, da bo od posebnega državnega tožilca zahtevala odgovor na vprašanje, ali se proti keteremu koli predlaganemu članu vladnega kabineta vodi kazenski postopek.

Vodja diplomacije bo karierni diplomat in nekdanji veleposlanik v ZDA Nikola Dimitrov, Radmila Sekerinska bo ministrica za obrambo, Oliver Spasovski notranji minister, finančni minister pa Dragan Tevdovski. Za približevanje Makedonije Evropski uniji bo pristojen Bujar Osmani iz DUI, ki bo imela v vladi šest članov, med njimi tudi dva podpredsednika vlade. Zavezništvo Albancev bo imelo dva ministra in sicer za zdravje in lokalno upravo.