Preverite: Ali ima vaš evroposlanec fantomsko pisarno?

Razkritja novinarjev so sprožila ogorčena preizpraševanja evroposlanske javne porabe. Zdaj jih nadgrajujejo še z objavo bazo podatkov o evroposlanskih pisarnah.

Objavljeno
05. junij 2017 01.32
Novinarji, združeni v Projekt Evroposlanci (angleško: The MEPs Project), so danes javno objavili podatke o evroposlanskih pisarnah, ki so jih zbrali med dolgotrajno preiskavo, ki je presegla meje držav članic. S tem so pravzaprav opravili delo namesto evropskega parlamenta, ki trdi, da bi bil nadzor nad porabo predmetnega dodatka »predrag«. Proračun novinarjev je bil enak nič evrov, le delo in stroške samostojnih novinarjev v skupini je financirala organizacija Journalismfund.

Kakorkoli, baza podatkov, ki je dostopna tudi prek spletne strani Delo.si, omogoča iskanje po imenu evroposlanca, njegovi državi in članstvu v evropski ali nacionalni politični stranki. Pri tem so državljane povabili, naj jim pomagajo iskati pisarne, ki jih je bilo zaradi nekooperativnosti evroposlancev nemogoče izslediti, in naj jim sporočijo tudi napake v podatkih.

***

Preberite tudi Evroposlanci bi nadzirali javno porabo drugih, lastne pa ne

Bazo podatkov si lahko ogledate tudi v celozaslonskem načinu, in sicer na tej povezavi

Več o Projektu Evroposlanci preberite v našem spletnem DOSJEJU.