Prisegla nova belgijska vlada

Koalicijsko vlado poleg francosko govorečih liberalcev sestavljajo še tri flamske stranke.

Objavljeno
11. oktober 2014 15.48
BELGIUM-GOVERNMENT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - V Bruslju je mandat nastopila nova desnosredinska vlada premiera Charlesa Michela. Slednji je skupaj s 13 ministri in štirimi podsekretarji danes prisegel pred belgijskim kraljem Philippom.

Koalicijsko vlado so sestavile tri flamske stranke - liberalci (Open Vld), krščanski demokrati (CD&V) in nacionalistično Novo flamsko zavezništvo (N-VA), kot edina predstavnica francosko govorečih prebivalcev belgijskega juga pa je v njej tudi liberalna stranka premiera Michela. Socialisti prvič po četrt stoletja ne sodelujejo v vladi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zunanji minister ostaja Didier Reynders iz vrst liberalcev. Gospodarski resor je prevzel krščanski demokrat Kris Peeters, sicer bivši premier Flandrije. Ministri iz vrst N-VA, ki je po majskih volitvah postala najmočnejša politična sila v državi, zasedajo več ključnih resorjev. Jan Jambon bo vodil notranje ministrstvo, Johan Van Overtveldt finančno, Steven Vandeput pa obrambno ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kralj Philippe je 38-letnemu Michelu oblikovanje vlade poveril konec junija, še pred tem pa je s te naloge razrešil vodjo N-VA Barta De Weverja, in to na njegovo lastno željo. Ta je bil namreč pri oblikovanju vlade neuspešen. Koalicijska pogajanja so namreč potekala v senci razkola med strankami flamskega severa, ki je bolj konservativen, in francosko govorečega liberalnejšega juga.

Belgijci so si tako lahko oddahnili, da bi se morda ponovil scenarij s prejšnjih volitev leta 2010, ko so za oblikovanje koalicije potrebovali rekordnih 541 dni.

Nova vlada si je zadala za cilj uresničitev gospodarskih in socialnih reform, med katerimi je tudi zvišanje upokojitvene starosti s 65 na 67 let do leta 2030 ter uravnoteženje proračuna do leta 2018.