Puigdemont plačal varščino, tožilstvo odredilo takojšnjo izpustitev

Carles Puigdemont je plačal varščino v višini 75.000 evrov in zapustil pripor v kraju Neumünster.

Objavljeno
06. april 2018 15.17
GERMANY-SPAIN-CATALONIA-POLITICS-JUSTICE
Ka. M.
Ka. M.

Berlin – Tožilstvo v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je po plačilu varščine v višini 75.000 evrov odredilo takojšnjo izpustitev bivšega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Puigdemont bo tako odločitev o izročitvi Španiji počakal na prostosti. Sodišče je že zavrnilo izročitev zaradi upora – ta v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje –, obtožbe o zlorabi javnih sredstev pa še proučuje.

Nemške oblasti so nekdanjega katalonskega voditelja prijele 25. marca na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je zaradi upora in zlorabe javnih sredstev izdala Španija. Priprt je bil v kraju Neumünster. Tja se je odpravilo več independentističnih politikov, ki so Puigdemonta pričakali ob izpustitvi, piše španski El Mundo.


Podpornik nekdanjega katalonskega predsednika na stavbo pripora obeša katalonsko zastavo. Foto: Patrik Stollarz/AFP

Carles Puigdemont pozval k osvoboditvi ostalih političnih zapornikov

Ob današnji izpustitvi iz pripora je Puigdemont pozval k izpustitvi drugih zaprtih independističnih politikov in aktivistov, »političnih zapornikov«, navaja katalonska La Vanguardia. Poudaril je, da se katalonsko vprašanje tiče vseh evropskih državljanov in špansko vlado pozval k dialogu, saj je po njegovem mnenju sramotno, da imamo v Evropi politične zapornike. »Čas je za politiko, španske oblasti nimajo razloga za zavračanje dialoga s katalonskimi,« je menil.


Carles Puigdemont med nagovorom. Foto: Patrik Stollarz/AFP

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA špansko vrhovno sodišče sicer razmišlja, da bi se v zvezi s postopkom odločanja o izročitvi v Nemčiji obrnilo na Sodišče EU in ga zaprosilo za predhodno odločbo. Želijo, da bi ta »branila evropski pravni red, če bi ga nemški sodniki postavili pod vprašaj«. Pristojni sodnik Pablo Llarena naj bi odločitev sprejel v prihodnjih dneh, še piše DPA.