Ranljivi komisarji v navzkrižnem ognju

Tibor Navracsics, Jonathan Hill in Miguel Arias Cañete so kandidati za evropske komisarje, ki veljalajo za najbolj ranljive.

Objavljeno
02. oktober 2014 00.02
Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union European Commissioner-designate Jonathan Hill of Britain addresses the European Parliament's Committee on Economic and Monetary Affairs, at the EU Parliament in Brussels October 1, 2014.
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Tibor Navracsics, Jonathan Hill in Miguel Arias Cañete so evropski javnosti bolj ali manj neznana imena treh kandidatov za evropske komisarje v ekipi Jean-Clauda Junckerja. Trojica je pred začetkom zaslišanja veljala za najbolj ranljive. Po sinočnjih zapletih njihova usoda še ni znana.

Vsi trije so pred parlamentarci morali dokazovati primernost za visok položaj tretji dan maratonskih zaslišanj. Britancu Jonathanu Hillu, ki prihaja iz vrst torijcev premiera Davida Camerona, kritiki očitajo preveliko povezanost z bančno-finančnim svetom. Še zlasti zato, ker naj bi 54-letni lord prevzel položaj komisarja za finančne storitve. Britanec je bil do leta 2010 na čelu lobističnega podjetja, ki je delalo za finančno industrijo. Za njegove nasprotnike je nesprejemljivo, da bi kot človek iz londonskega Citya v komisiji delal – kot volk, ki čuva ovce.

Zdi se sicer nepredstavljivo, da bi v času, ko Juncker in drugi v Bruslju ponujajo Britanijo oljčno vejico, zavrnili Cameronovega kandidata in povzročili še večje zaplete v odnosih z Otokom. Hill je poslancem zagotovil, da bo spoštoval samoumevno stvar: interese EU bo postavil pred interese Cityja. Prizadeval si bo, da bo njegova država ostala v skupnosti s 500 milijoni prebivalcev in skupnimi vrednotami. »Nimam nobenih delnic,« je pojasnjeval pred poslanci odbora za gospodarstvo

Med njimi je bilo kar nekaj zadržkov glede njegove neodvisnosti in poznavanje dela. Vsebinsko je naznanil prizadevanja za nadaljevanje gradnje evropske bančne unije in stabilizacijo bančnega sektorja. Kritičnih poslancev ni prepričal. Sven Giegold iz zelenih ga je primerjal kar s slonom v trgovini s porcelanom. Pogrešali so tudi bolj jasna stališča o podrobnejši regulaciji finančnega sektorja. Poslanci so pred odločanjem zahtevali še en pogovor s Hillom. Predvidoma bo opravljen na začetku prihodnjega tedna.

Sporne seksistične izjave in vezi z naftno industrijo

Posebna kočljiva ostaja kandidatura Španca Cañete za komisarja za energijo in podnebno delovanje. Okoljevarstveniki so kritizirali združitev obeh resorjev. Poleg tega so bile tako doma kot po EU tarče njegove seksistične izjave o ženskah in povezave z naftno industrijo. Njegovo ukvarjanje z bitko proti segrevanje podnebja je bilo doslej pomanjkljivo. Pred zaslišanjem Cañete se je pred evropskim parlamentom zbralo nekaj ducatov protestnikov, ki so španskega kandidata razglasili za naftnega barona, ki da bo ogrozil prizadevanje EU za dosego podnebnih ciljev.

Španski kandidat se je že v uvodu zaslišanja v pozitivnem tonu izrazil o ženskah in pojasnil, da je po nominaciji za komisarja prodal delnice v dveh podjetjih, povezanih z naftno industrijo. Tudi njegov sin in žena nimata lastniških deležev, je dodal; a glede svaka se je ognil jasnemu odgovoru. Pika na i zadržkom o kandidaturi je bila novica, da je Španec dan pred zaslišanjem moral poseči še v izjavo o finančnih interesih, ki jo je moral predložiti parlamentu. Pozabil je namreč omeniti prihodke, ki jih je prejemal kot vodja volilnega odbora vladajoče ljudske stranke.

Kot bodoči komisar za energijo je še dejal, da si bo prizadeval za boljšo energetsko učinkovitost, postavljanje regionalnih omrežij in povezav med deli Evrope. Tako bi laže zagotovili delovanje energetskega enotnega trga. Med njegovimi prednostnimi naloga je tako imenovani Južni koridor, po katerem bi se v EU pretakal plin iz kaspijskega bazena in Bližnjega vzhoda. Gazpromov Južni tok po njegovih besedah ne bo mogel biti postavljen, če projekt ne bo usklajen z zakonodajo EU.

Kritično do madžarske politike

Med zaslišanjem je postala kandidatura Cañeta res majava, saj so socialisti, ki skupaj z Junckerjevo desnosredinsko EPP in liberalci sestavljajo nekakšno veliko koalicijo, kar ostro obračunavali z njim in njegovim navzkrižjem interesov. Že tako je bil na muhi, ker je kot minister za okolje zagovarjal drugačne cilje kot EU. Sinoči je bilo še negotovo, kako se bo razpletla zgodba s Cañetem, ki bi bil v Bruslju v evropski komisiji tesen sodelavec Alenke Bratušek. Madžar Navracsis prihaja iz politične garniture premiera Viktora Orbána in bi prevzel resor, ki vključuje kulturo in izobraževanje. Ker je Orbánova vlada, sprejemala odločitve, s katerimi so omejevali svobodo tiska in neodvisnost pravosodja, v evropskem parlamentu ne primanjkuje kritikov Budimpešte. Nemški poslanec iz humoristične stranke Die Partei Martin Sonneborn pa je se je zgražal nad antisemitsko literaturo za madžarske šolarje in Navracsicsa vprašal, ali bodo med obvezno čtivo uvrstili tudi Mein Kampf. Bodoči komisar je vprašanje označil za cinično.