Romuni se proti korupciji znajo boriti

Podpredsednik evropske komisije je poleg pohvale dejal, da se Romuni zavedajo, da se za pravno državo splača boriti.

Objavljeno
20. april 2017 19.59
Be. B., STA
Be. B., STA

Bruselj - Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes pohvalil prizadevanja romunske civilne družbe v boju proti korupciji. V kontekstu večtedenskih množičnih protestov proti korupciji v januarju in februarju je dejal, da je prepričan, da so najboljši garanti za nadaljevanje boja proti korupciji v Romuniji Romuni sami.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, je Timmermans prepričan, da se Romuni danes zavedajo, da se za pravno državo splača boriti. Socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja je konec januarja sprejela odlok, ki je oteževal pregon korupcije, a ga je bila po številnih množičnih protestih prisiljena umakniti.

Novi nestrankarski pravosodni minister Tudorel Toader pa je sedaj predlagal nove osnutke zakona za reformo kazenskega prava, v katere ni vključil rahljanja protikorupcijskih zakonov, ki si jih želijo vladajoči socialdemokrati (PSD).

Vladni kritiki se sedaj bojijo, da bo parlament sprejel rahljanje protikorupcijskih zakonov proti volji pravosodnega ministra. Timmermans je danes parlament pozval, naj sledijo predlogom pravosodnega ministra.