Rusija: Erdogan in njegova družina vpleteni v naftno trgovanje z IS

Turški predsednik odgovarja, da nihče nima pravice blatiti Turčije. Če Rusija karkoli dokaže, pravi, da bo odstopil.

Objavljeno
02. december 2015 16.29
RUSSIA-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-ERDOGAN-OIL
Mo. B.
Mo. B.

Ankara, Moskva – Odnosi med Turčijo in Rusijo se kljub vmesnim turškim prizadevanjem za umiritev retorike očitno dodatno zaostrujejo. Potem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan na obtožbe Moskve, da Ankara trguje z Islamsko državo, odgovoril, da bo odstopil, če jim kaj takega uspe dokazati, je Rusija danes sporočila, da imajo dokaze.

»Danes predstavljamo le del dejstev, ki smo jih zbrali – da obstaja povezana skupin prekupčevalcev in turške elite, ki skupaj kradejo nafto svojih sosedov,« je med današnjo tiskovno konferenco povedal namestnik ruskega obrambnega ministra Anatoli Antonov. Del turške elite, neposredno vpletene v trgovanje z nafto, so po njegovih trditvah tudi predsednik Erdogan in ožji člani njegove družine.

Antonov je pojasnil, da je Rusija za zdaj odkrila tri večje poti, po katerih iz Sirije in Iraka v Turčijo z več tisoč cisternami vozijo »velike količine« nafte, ukradene Iraku in Siriji – po besedah generalpodpolkovnika Sergeja Rudskoja do 200.000 sodčkov dnevno. »Teroristi v Siriji naj bi z nezakonitim naftnim trgovanjem po navedbah Rusije doslej zaslužili dve milijardi dolarjev.

Ruski spletni portal RT poroča, da so predstavniki ministrstva med današnjo konferenco pokazali fotografije in videe cistern z nafto, zemljevide, na katerih je označena tihotapska pot, in posnetke ruskih zračnih napadov na naftno infrastrukturo. Več dokazov nameravajo v prihodnjih dneh objaviti na spletni strani ministrstva, je dodal Rudskoj.

Erdoğan si ne želi zaostrovanja odnosov, a bodo uvedli protikrepe, če bo nujno

Na trditve Rusije se je že odzval Erdoğan, ki je dejal, da nihče nima pravice blatiti dobrega imena Turčije, hkrati pa ponovil, da bo odstopil, če se bodo te obtožbe izkazale za resnične, poroča Reuters. »Ne bom ostal na predsedniškem položaju niti minute več, če Rusija dokaže svoje trditve. A tudi tisti, ki širijo te laži, ne bi smeli ostati na svojih sedežih. Turčija še ni izgubila svojih moralnih vrednot, da bi kupovala nafto od teroristične organizacije,« je povedal.

Turčija še naprej vztraja, da je rusko letalo kršilo njihov zračni prostor in vztrajno ignoriralo opozorila. Rusija, sicer največja turška dobaviteljice energentov, je od sestrelitve proti Turčiji uvedla več sankcij, tako na področju turizma kot kmetijstva. »Dolivanje goriva na ogenj ni nikomur v korist. Žalosti nas nesorazmeren odziv Rusije na incident, za katerega nam ves svet priznava, da smo imeli prav. Če se bo to nadaljevalo, bomo sprejeli svoje ukrepe,« je še dejal, ob tem pa znova poudaril, da si ne želijo dodatne zaostritve odnosov z Rusijo.

Lavrov in Çavuşoğlu v Beogradu na štiri oči

Ruski predsednik Vladimir Putin je turškega kolega pred dnevi obtožil, da je Ankara rusko vojaško letalo sestrelila zato, da bi obvarovala naftno trgovino z Islamsko državo, kar je uradna Ankara odločno zavrnila. Ruski predsednik pa je napovedal tudi svoj odstop, če Rusiji uspe te trditve podpreti z dokazi.

Turške oblasti so sicer kmalu po sestrelitvi začele umirjati retoriko. Erdogan je v intervjuju za France24 dejal, da bi morda ravnali drugače, če bi vedeli, da gre za rusko vojaško letalo. Zaprosil pa je tudi za srečanje z ruskim kolegom na podnebnem vrhu v Parizu, a je Moskva srečanje zavrnila. Od uradne Ankare namreč zahtevajo opravičilo.

Iz Rusije so sicer danes sporočili, da se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v četrtek ali petek pripravljen ob robu ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) srečati s turškim kolegom Mevlütom Çavuşoğlujem. »Ne bomo se mu izogibali. Prisluhnili bomo, kaj nam ima gospod Çavuşoğlu za povedati. Morda bomo izvedeli kaj novega, kar še ni bilo izrečenega v javnosti,« je po poročanju AFP povedal Lavrov.

Kot smo že poročali, sta rusko letalo suhoj nad Sirijo, nedaleč od turške meje, uničila turška lovca F-16. Letalo je po navedbah turških vojaških virov kršilo turški zračni prostor, na kar so pilota v le petih minutah opozorili kar desetkrat. V Kremlju obtožbe zavračajo in trdijo, da je letalo, ki je bilo na bombni misiji, vseskozi letelo v sirskem zračnem prostoru. To je zatrdil tudi preživeli pilot sestreljenega letala. Pri tem je dodal, da Ankara posadke letala ni opozorila na domnevno kršitev njenega zračnega prostora. Tako v Ankari kot v Moskvi vztrajajo, da lahko predstavijo dokaze za svoje trditve.