Rusija in Turčija – razplamtela besedna vojna

Državi druga od druge pričakujeta opravičilo.

Objavljeno
27. november 2015 17.01
TURKEY-RUSSIA-SYRIA-DEMO
Boris Čibej
Boris Čibej
Zaradi ruskega bombnika, ki ga je v torek turški lovec sestrelil nad sirskim ozemljem, se zaostrujejo tako politični kot gospodarski odnosi med Moskvo in Ankaro, voditelja obeh držav pa se od daleč obstreljujeta z ostrimi besedami.

Ko se je v četrtek zvečer francoski predsednik Francois Hollande na koncu svoje »protiteroristične« turneje srečal še z Vladimirjem Putinom, se ta ni mogel izogniti temu, da ne bi omenil sestrelitve in ponovil, kako Rusija ni pričakovala takšnega zahrbtnega udarca od nekoga, ki ga je prej imela za zaveznika. Turčija se doslej ni niti opravičila niti ponudila odškodnino ali obljubila, da bodo storilci kaznovani, je že prej dejal Putin. Sledil je odgovor iz Ankare, kjer je turški predsednik Recep Erdoğan dejal, da bi se morala opravičiti Rusija, kjer je njeno letalo kršilo turški zračni prostor. Erdoğan je tudi pozval svojega ruskega kolega, naj dokaže »obrekovanja«, da Turčija preprodaja nafto Islamske države. Po besedah turškega predsednika je resnica nasprotna in je režim ruskega zaveznika, sirskega predsednika Bašarja al Asada, tisti, ki služi s teroristično nafto.

Dvojni turški standardi

Erdoğan se je v pogovoru za televizijo CNN odzval tudi na postavitev protiletalskega sistema S-400 na ruskem letalskem oporišču v Siriji in dejal, da bi v primeru, če bi Rusi sestrelili turško letalo nad sirskim ozemljem, to v Ankari razumeli kot sovražno dejanje in nanj ustrezno odgovorili. Če napadete Turčijo, napadete Nato, je razložil turški voditelj. Severnoatlantsko zavezništvo je podprlo Ankaro, ne pa tudi vse države, ki se v regiji spopadajo s terorističnimi skupinami. Najbolj oster je bil iraški podpredsednik Nuri al Maliki, ki je Turčijo obtožil, da poskuša zanetiti tretjo svetovno vojno. »Erdoğan trdi, da je rusko letalo vstopilo v turški zračni prostor za nekaj sekund, pozablja pa, da njegova letala vsak dan kršijo iraški in sirski zračni prostor. Njegovi dvojni standardi in agresivna politika prinašajo grožnjo nove svetovne vojne,« je izjavil Maliki.

Ta grožnja se je zmanjšala, če gre verjeti turškemu časniku Hurriyet, ki je danes poročal, da je Ankara zaustavila prelete turških vojaških letal nad sirskim ozemljem. Le dan pred tem so turške oblasti aretirale njihovega glavnega urednika Can Düdarja in poročevalca iz Ankare Erdema Güla in ju obtožile, da pripadata teroristični organizaciji, vohunita in razkrivata tajne dokumente. Zato ker je njun časopis razkril, kako turške oblasti ilegalno dostavljajo orožje v Sirijo, jima grozi dosmrtni zapor.

Sankcije

V Kremlju so danes potrdili, da so iz Ankare dobili prošnjo, če bi se lahko turški predsednik in njegov ruski kolega osebno srečala ob robu vrha o klimatskih spremembah, ki se bo začel v ponedeljek v Parizu. »Predali smo jo predsedniku. To je vse, kar lahko povem,« je bil kratek Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v četrtek napovedal, da vlada pripravlja paket ukrepov, ki ga bo v kratkem dostavila Putinu, ta pa bo izdal ukaz o gospodarskih sankcijah proti Turčiji. Med njimi je lahko tudi zaustavitev projekta jedrske centrale Akkuyu, ki jo gradijo Rusi na jugu Turčije, in prekinitev zračnega prometa s Turčijo, je povedal ruski gospodarski minister Aleksej Uljukajev. Čeprav Moskva uradnih sankcij še ni uvedla, so ohladitev odnosov med državama že občutili uvozniki turškega blaga v Rusijo, ki ga spuščajo čez mejo šele po dolgotrajnih pregledih ali pa sploh ne. Udarec za turško gospodarstvo bo tudi odpoved vseh ruskih turističnih potovanj v to državo, kjer je zdaj, ko ni sezone, sicer le kakih 10.000 ruskih turistov, toda poleti je bila Turčija med njimi zelo priljubljena, saj jo je v lanskem letu obiskalo okoli 3,3 milijona Rusov. Zdaj bodo tja težje potovali tudi zato, ker bo Rusija z novim letom ukinila brezvizni režim s Turčijo, je danes najavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.