EU za šest mesecev podaljšala sankcije proti Rusiji

Sankcije so vezane na ruski finančni, energetski in obrambni sektor.

Objavljeno
21. december 2015 15.41
RUSSIA-UKRAINE-CRISIS-US-SANCTIONS
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Svet Evropske unije je podaljšal gospodarske sankcije proti Rusiji za šest mesecev, do 31. julija 2016. Pri tem so v sporočilu za javnost zapisali, da bodo še naprej spremljal izvajanje dogovora iz Minska, piše Slovenska tiskovna agencija.

EU je gospodarske sankcije proti Rusiji uvedla julija lani, potem ko so odgovornost za strmoglavljenje malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine pripisali tamkajšnjim proruskim upornikom. Vezane so na ruski finančni, energetski in obrambni sektor.

Odločitev o podaljšanju sankcij znotraj EU naj bi bila formalnost, a je bila sprejeta z dvotedensko zamudao, potem ko je več držav pod vodstvom Italije izrazilo dvom o smiselnosti kaznovanja Rusije, medtem ko poskušajo pridobiti njeno pomoč pri reševanju ključnih mednarodnih vprašanj, kot je kriza v Siriji, piše STA.

Evropski voditelji so marca letos izvajanje sankcij vezali na implementacijo mirovnega dogovora za Ukrajino iz Minska. Ker ta do konca letošnjega leta očitno ne bo izpolnjen, je EU sankcije podaljšala.