Moskva Londonu v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov

V odgovor na izgon triindvajsetih ruskih diplomatov iz Velike Britanije je Rusija napovedala povračilni ukrep.

Objavljeno
17. marec 2018 10.51
BRITAIN-RUSSIA/BRISTOW
T. L., STA, K. B.
T. L., STA, K. B.

Po napadu z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala (66) in njegovo hčer Julijo (33) v Veliki Britaniji se odnosi med Rusijo in VB zaostrujejo.

V odgovor na napad in izgon triindvajsetih ruskih diplomatov iz Velike Britanije  britanska vlada je za napad 4. marca namreč obtožila Rusijo, je Rusija zdaj napovedala povračilni ukrep  izgon 23 britanskih diplomatov iz Rusije, poroča BBC.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo britanske diplomate na veleposlaništvu v Moskvi razglasilo za »persona non-grata« in v roku enega tedna izgnalo. V izjavi so na ministrstvu še zapisali, da bodo zaprli prostore British Councila v Rusiji in prepovedali odprtje britanskega veleposlaništva v St. Petersburgu, še poroča BBC.

Nekdanjega agenta Sergeja Skripala in njegovo hči so, potem ko so ju nezavestna našli ležati na plaži v Salisburyju, v Wiltshiru, odpeljali v bolnišnico, kjer sta še vedno v kritičnem stanju.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskvo odločno zavrnila.

Rusija bo tudi ustavila dejavnosti Britanskega sveta, britanske mednarodne organizacije za kulturne odnose in izobraževanje, po državi. Pri tem je ministrstvo kot vzrok navedlo »neurejen status« Britanskega sveta v Rusiji. Moskva pa je umaknila tudi dovoljenje za odprtje britanskega konzulata v Sankt Petersburgu, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema STA.

London so še opozorili, da bo Moskva v primeru novih »neprijaznih dejanj proti Rusiji« sprejela dodatne povračilne ukrepe.

Potem ko je britanska policija v petek sporočila, da smrt ruskega izgnanca Nikolaja Gluškova v Londonu 12. marca preiskujejo kot umor, je britanski BBC poročal, da je britanska policija vstopila v stik z ruskimi izgnanci v Veliki Britaniji, da bi se pogovorili o njihovi varnosti. Varnostne sile so namreč spremenile oceno, da obstaja majhna možnost, da bi jim grozila nevarnost.

Bivšega sodelavca pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega so 12. marca našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Policija je ugotovila, da je bil zadavljen, sicer pa poudarila, da »na tej stopnji ne kaže, da bi bila smrt Gluškova povezana z zastrupitvijo« Skripala in njegove hčerke, niti da bi bil zastrupljen.

Vendar ruski izgon britanskih diplomatov ne spremeni dejstev glede zastrupitve nekdanjega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala na britanskih tleh, je danes dejala britanska premierka Theresa May. Svojim konservativcem je na kongresu stranke še dejala, da je Rusija kršila mednarodno pravo.

Kronologija izganjanja diplomatov

Velika Britanija in Rusija oziroma njena predhodnica Sovjetska zveza sta v preteklosti zaradi zaostritve odnosov že večkrat medsebojno izgnali diplomate druge države. Kronologijo je pripravila STA.

1971  Britanske oblasti so odkrile veliko vohunsko mrežo v državi, zaradi česar je moralo 105 sovjetskih diplomatov zapustiti Moskvo. V odgovor je Rusija izgnala 18 Britancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

1985  Britanska tajna služba je organizirala pobeg visokega agenta sovjetske tajne službe KGB Olega Gordijevskega iz Sovjetske zveze v London. Zato je Moskva izgnala 25 britanskih diplomatov, London pa 31 sovjetskih.

1989 – Velika Britanija in Sovjetska zveza sta zaradi očitkov vohunjenja medsebojno izgnali po 11 diplomatov in novinarjev.

1996  Zaradi vohunjenja je Moskva izgnala štiri britanske diplomate. Štirje Rusi pa so morali v zameno zapustiti London.

2007 – Po smrti nekdanjega ruskega agenta Aleksandra Litvinenka zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem v Londonu leta 2006 je vsaka država izgnala po štiri diplomate.

2018  Ker Rusija ni želela pojasniti napada z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko, je London 14. marca sklenil, da bodo izgnali 23 ruskih diplomatov. Rusija je danes sprejela podoben povračilni ukrep, saj bo izgnala 23 britanskih diplomatov in ustavila dejavnosti Britanskega sveta po državi.