Samaras: Grčija ne bo potrebovala nove pomoči

IMF bo državo financiral do leta 2016. V torek bo v Grčijo prispela »trojka«, ki bo preverila izpolnjevanje danih zahtev.

Objavljeno
27. september 2014 18.38
Greece Protest Cleaning Staff
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Atene - Grčija v prihodnjem letu ne bo potrebovala nikakršne nove pomoči, je danes zatrdil grški premier Antonis Samaras.

Optimizem je izrazil na današnjem srečanju svoje konservativne stranke na severu države.

V Atene se bodo sicer v torek vrnili mednarodni posojilodajalci, ki bodo preverili napredek države pri izpolnjevanju danih obljub, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija je od leta 2010 dobila več kot 230 milijard evrov pomoči s strani EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). V zameno mora izvajati nepriljubljene reforme in varčevalne ukrepe. Drugi paket pomoči s strani EU se izteče konec letošnjega leta, IMF pa bo državo financiral še do leta 2016.

Nadaljnje zahteve: radikalna omejitev sindikatov

Mednarodni posojilodajalci oziroma tako imenovana trojka - evropska komisija, evropske centralne banke in IMF - se v državo vračajo prihodnji teden. Ostati nameravajo predvidoma deset dni.

Od Grčije zahtevajo predvsem nadaljnje korake pri zmanjševanju državnega aparata in radikalne omejitve delovanja sindikatov in pravice do stavke.

Prihodnja posojilna tranša Grčiji je težka 7,1 milijarde evrov.