Samo vojaška mornarica v dveh letih rešila 20.000 ljudi iz čolnov

Ker število beguncev še kar narašča, celo vojska že poziva k razširitvi operacije Sofija.

Objavljeno
10. maj 2017 17.17
D. S.
D. S.

Nemška mornarica je po podatkih poveljstva iz Potsdama v zadnjih dveh letih svojega mandata v okviru operacije Sofija – od maja 2015 do maja 2017 – iz Sredozemskega morja rešila 20.181 ljudi, ki bi jim sicer grozila zanesljiva utopitev. Podatki so razveseljivi le na prvi pogled, kajti če bi upoštevali, kako veliko je kljub navidezni bližini afriških obal Sredozemsko morje, in koliko nesrečnežev se je utopilo, ne da bi jih kdo sploh videl, kaj šele, da bi jih reševal, so v resnici grozljivi.  

Tega se očitno zavedajo tudi v poveljstvu nemške mornarice in v obrambnem odboru nemškega parlamenta, kjer so že zahtevali, da naj poslanci takoj odobrijo nov mandat mornarici za sodelovanje njenih ladij v evropski pomorski reševalni operaciji Sofija (sedanji se izteče 30. junija), in da naj ga po možnosti še razširijo. 

Število beguncev čez Sredozemsko morje se je namreč po zaprtju tako imenovane balkanske begunske poti močno povečalo, tako da se celo vojaške ladje in njihove izkušene posadke, kot je v bundestagu povedal predsednik obrambnega odbora Wolfgang Hellmich, pri reševanju pogosto znajdejo »na mejah svojih zmogljivosti, ali pa so te celo prekoračene«. Zato bi bilo treba po njegovem prepričanju okrepiti operacijo Sofija in jo razširiti ne le z več reševalnimi ladjami, ampak tudi z več takimi, ki bi se lahko učinkoviteje spopadle s tihotapci. Ti predvsem v Libiji, od koder izpluje največ beguncev, že do te mere zlorabljajo povsem zmedene razmere in vse bolj nemočne prebežnike, da to postaja že sramota za ves svet. 

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so ladje različnih nevladnih organizacij, evropskega urada za zaščito meja Frontex in vojaške reševalne ladje samo v minulih štirih dneh iz Sredozemskega morja rešile 6.600 migrantov, kar je v povprečju 1650 nesrečnikov na dan. Po podatkih OZN pa je letos od začetka januarja do začetka maja na Siciliji in Kalabriji pristalo že več kot 43.000 beguncev iz čolnov. To je za približno 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V prvih letošnjih petih mesecih se je po podatkih reševalcev med prečkanjem Sredozemskega morja uradno utopilo že najmanj 1300 beguncev, v povprečju torej 260 na mesec ali skoraj devet na dan. Tistih, ki jih nihče ni videl, ni v nobenih statistikah.