Sarkozy pred sodišče zaradi očitkov korupcije

Sarkozy je osumljen, da je za svojo predsedniško kampanjo leta 2007 sprejel nezakonita sredstva od Liliane Bettencourt.

Objavljeno
29. marec 2018 19.59
FILES-FRANCE-POLITICS-SARKOZY-TRIAL
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Pariz – Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy bo moral najverjetneje pred sodišče zaradi očitkov korupcije in poskusov vplivanja na sodnika, da od njega izve podrobnosti preiskave, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil sodni vir.

Na zatožni klopi sta se znašla tudi Sarkozyjev odvetnik Thierry Herzog in bivši sodnik Gilbert Azibert. Gre za primer iz leta 2014.

Po navedbah tožilstva je Sarkozyjev odvetnik poskušal od Aziberta izvedeti podrobnosti preiskave o financiranju predsedniške kampanje. V tej preiskavi je bil Sarkozy osumljen, da je za svojo predsedniško kampanjo leta 2007 sprejel nezakonita sredstva od dedinje kozmetičnega podjetja L'Oreal Liliane Bettencourt.

Leta 2013 so ga oprali očitkov, da se je okoristil na račun Bettencourtove, a posnetki Sarkozyjevih telefonskih pogovorov so razkrili, da je s svojim odvetnikov govoril, da bi Azibertu, takrat sodniku prizivnega sodišča, v zameno za informacije o primeru Bettencourt, dali službo v Monaku.

Sarkozy se zagovarja, da se to nikoli ni uresničilo, kar pomeni, da ni kriv ničesar, vendar preiskovalci menijo, da je dogovor propadel, ker sta bivši predsednik in njegov odvetnik izvedela, da prisluškujejo njunim telefonskim pogovorom.

Po poročanju francoskega časnika Le Monde, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, naj bi imel Sarkozy še možnost, da se pritoži na odločitev preiskovalnega sodnika, a je vseeno velika verjetnost, da se bo moral pojaviti pred sodiščem.

Odločitev o sodnem procesu je bila sprejeta le teden dni potem, ko se je Sarkozy znašel pod težo očitkov, da naj bi z denarjem, ki ga je prejel od zdaj že pokojnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, nezakonito financiral svojo predvolilno kampanjo. Proti Sarkozyju tudi že poteka sodni proces zaradi nezakonitega predvolilne predsedniške kampanje za njegovo ponovno izvolitev leta 2012.