Se obeta ponovno srečanje Putina in Porošenka?

Ruski predsednik se bo prihodnji teden udeležil vrha EU in azijskih držav Asem. Ob robu se bo morda srečal z ukrajinskim kolegom.

Objavljeno
09. oktober 2014 15.51
FRANCE-WWII-DDAY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva, Milano − Ruski predsednik Vladimir Putin se bo prihodnji teden po navedbah njegovega diplomatskega svetovalca Jurija Ušakova v Milanu udeležil vrha EU in azijskih držav (Asem). To bo prvo srečanje Putina z zahodnimi voditelji od poletne poglobitve krize na vzhodu Ukrajine, ob robu pa bi se lahko sešel tudi z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Vrh v Milanu bo potekal prihodnji četrtek in petek, v Kremlju pa si po besedah Ušakova prizadevajo za srečanje, na katerem bi poleg Putina in Porošenka sodelovala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik François Hollande, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tovrstno srečanje je že potekalo ob robu junijske slovesnosti ob obletnici dneva D v Normandiji. Porošenko in Putin sta se nato na štiri oči srečala še avgusta v Minsku.

V Kijevu udeležbe Porošenka na vrhu v Milanu niso izključili, za zdaj pa niso hoteli govoriti o dvostranskem srečanju z ruskim voditeljem.

Krizi na vzhodu Ukrajine trenutno ni videti konca. Mesec dni trajajoča prekinitev ognja, ki jo je Kijev s proruskimi separatisti sklenil 5. septembra, je trenutno na robu propada, še piše STA.