Sedež katalonske vlade preiskala španska policija

V okviru preiskave financiranja lanskega referenduma o neodvisnosti so preiskali sedeža katalonske vlade in gibanja Omnium Cultural.

Objavljeno
15. marec 2018 18.06
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-JUSTICE
Be. B., STA
Be. B., STA
Barcelona - Španska policija je danes v okviru preiskave financiranja lanskega referenduma o neodvisnosti Katalonije preiskala sedeža katalonske vlade in civilnodružbenega gibanja Omnium Cultural, ki se zavzema za neodvisnost regije.

Na sedežu vlade so preiskali prostore urada za pomoč državljanom. Pri tem so prijeli vodjo urada Antonija Molonsa, ki sodeluje v preiskavi. Preiskali bodo tudi njegov dom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik gibanja Omnium Cultural Roger Rofin, je dejal da je policija pri njih iskala finančne dokumente. »Od katalonskega parlamenta od leta 2012 nismo dobili niti evra,« je še poudaril.

Omnium Cultural je sicer poleg gibanja Katalonska narodna skupščina (ANC) ena od dveh ključnih organizacij, ki se zavzemajo za neodvisnost. Vodja Omnium Cultural je od lani v priporu, kjer čaka sojenje, povezano z njegovo vlogo v boju za neodvisnost.

Po poročanju več španskih medijev policija išče dokaze o financiranju referenduma o neodvisnosti Katalonije z javnimi sredstvi. Zagovorniki neodvisnosti so ga sicer 1. oktobra organizirali kljub prepovedi sodišč.