Seehofer napovedal podaljšanje nadzora na nemških mejah

Novi nemški notranji minister je za današnji Welt am Sonntag dejal, da bi nadzor še razširil na dodatne mejne prehode.

Objavljeno
18. marec 2018 18.07
STA, A. Ž.
STA, A. Ž.
Berlin - Z napovedjo razširitve in podaljšanja nadzora na nemških mejah za nedoločen čas je novi nemški notranji minister in prvak bavarske CSU 68-letni Horst Seehofer, ki velja za enega najbolj konservativnih ministrov v novi vladi nemške kanclerke Angele Merkel, danes znova poskrbel za razburjenje. Ob uresničitvi teh napovedi bi namreč Nemčija de facto suspendirala schengenski sistem.

Prvak konservativne Krščansko socialne unije, ki po novem vodi nemško ministrstvo za notranje zadeve, domovino in gradnjo, se ne strinja z oceno, da so se razmere po najhujši begunski krizi v letih 2015 in nato še 2016 občutno umirile in bi dovoljevale odpravo takrat uvedenega nadzora na notranjih schengenskih mejah.

V pogovoru za današnji Welt am Sonntag je napovedal časovno neomejeno podaljšanje omenjenega nadzora, ki ga je na svojih mejah uvedla Nemčija. Poleg tega bi ta nadzor še razširil na dodatne mejne prehode, saj na mnogih za zdaj ni trajnega nadzora.

Poziv k vsaj začasni ukinitvi schengenskega sporazuma

»Notranji mejni nadzor je treba izvajati tako dolgo, dokler EU ne bo uspelo učinkovito zaščititi in nadzorovati zunanjih meja. V nekem doglednem času pa ne vidim možnosti, da bi ji to uspelo,« je svoje stališče pojasnil Seehofer. Ob tem dodaja, ne gre le za preprečevanje nezakonitih prestopov meje, ampak mejni nadzor izpolnjuje tudi druge zaščitne funkcije.

S tem je v bistvu, kot piše nemški Deutsche Welle, pozval k vsaj začasni ukinitvi schengenskega sporazuma, ki je vzpostavil prost pretok ljudi, pa tudi blaga, storitev in kapitala, v EU. Schengenski sistem je sicer že nekaj časa suspendiran tako na avstrijsko-nemški kot tudi na nemško-danski meji ter na nemških letališčih za lete iz Grčije, pa tudi na nekaterih drugih mejah, na primer med Slovenijo in Avstrijo.

Konec mejnih kontrol 12. maja?

A v skladu s pravili je lahko nadzor na notranjih mejah schengna le časovno omejena in z objektivnimi okoliščinami upravičena izjema. Sedanje mejne kontrole naj bi se iztekle 12. maja in Evropska komisija je že ocenila, da bi morale biti nato odpravljene.

Seehofer je sicer v danes objavljenem pogovoru kritiziral EU, da ubira pokroviteljski in pridigarski ton do vzhodnih držav članic, ki nočejo sprejemati beguncev iz drugih članic EU, kar pa nikomur ne koristi.

Po njegovem bi bil veliko produktivnejši pristop, po katerem bi lahko vzhodne članice pri delitvi begunskega bremena denimo pomagale s pošiljanjem dodatnih ljudi na zunanje meje unije ali z izdatnejšim financiranjem zaščite teh meja, v zameno pa jim ne bi bilo treba sprejemati beguncev oziroma bi jih lahko sprejele manj.