Sinn Fein po 34 letih z novo predsednico

Dolgoletni vodja irske republikanske stranke Sinn Fein Gerry Adams je položaj prepustil dosedanji namestnici Mary Lou McDonald.

Objavljeno
10. februar 2018 20.17
Ireland Sinn Fein
L. Z., STA
L. Z., STA
Dublin - Dolgoletni vodja irske republikanske stranke Sinn Fein Gerry Adams je danes po več kot 34 letih odstopil s položaja. Vodenje levousmerjene stranke, ki deluje na Irskem in Severnem Irskem, je prepustil dosedanji namestnici Mary Lou McDonald, poročajo tuje tiskovne agencije.

McDonaldovo so za naslednico 69-letnega Adamsa uradno potrdili na današnjem kongresu stranke v Dublinu pred okoli 2000 delegati.

V prvem govoru po potrditvi na položaj se je 48-letnica zavzela za enotnost Irske. »Naš namen je zmagati na volitvah, okrepiti našo politično moč, uresničiti prizadevanja, da bi bili v vladi na severnem in južnem delu otoka in naposled doseči enotnost Irske,« je poudarila.Gerry Adams. Foto: Neil Hall/Reuters

Adams zanika, da bi bil član Irske republikanske armade (Ira), a za mnoge velja za obraz krvavega boja te organizacije proti britanskim oblastem, ki se je končal z velikonočnim mirovnim sporazumom leta 1998. Adams velja za najzaslužnejšega za to, da se je nekdanje politično krilo Ire reformiralo v politično stranko na celotnem irskem otoku, ki ga želi združiti.

Sinn Fein je od leta 2007 v vladajoči koaliciji na Severnem Irskem, nikoli pa še ni vladal na Irskem, kjer je tretja najmočnejša stranka. Z McDonaldovo na čelu bi se lahko v vladajočo koalicijo na Irskem prebila na prihodnjih volitvah, ki bodo predvidoma v naslednjih 12 mesecih.

Glede na nedavne ankete bi še neodločeni volivci raje glasovali za Sinn Fein pod vodstvom McDonaldove kot pod vodstvom Adamsa. »Nova vodja bo prevzela drugačno vlogo. Nekateri sovražijo Adamsa in upajo, da bo Mary Lou v stranko pripeljala bolj nevtralne člane,« je ocenil član stranke Michael Gallagher.