Škandal #MeToo v ruski dumi

Poslanec spodnjega doma ruskega parlamenta Leonid Slucki obtožen spolnega nadlegovanja novinark.

Objavljeno
11. marec 2018 20.15
Boris Čibej
Boris Čibej

Ko so vplivnega politika Leonida Sluckega nespodobnega obnašanja obtožile tri poročevalke, je večina v dumi podprla kolega. A na stran novinark je javno stopila vplivna tiskovna predstavnica zunanjega ministra Marija Zaharova in poslancu se utegne politična podpora omajati.

Na osmi marec, ki je kot eden od ostankov prejšnjega »režima« v Rusiji še vedno dela prost dan, je 50-letni Leonid Slucki, predsednik dumskega odbora za mednarodno politiko, na svojem facebooku tudi v angleščini »dragim ženskam« čestital ob mednarodnem dnevu žensk. Hkrati pa se je politik, ki kot poslanec liberalnodemokratske stranke brez prekinitve sedi v spodnjem domu ruskega parlamenta že od davnega leta 1999, po poročanju ruskih medijev tudi opravičil vsem ženskam, ki jim je bil povzročil neprijetnosti. V polomljeni angleščini je na njegovem facebooku to opravičilo zvenelo približno takole: »To priložnost bi rad izkoristil tudi zato, da se opravičim tistim med vami, ki so kadarkoli, hote ali nespametno, povzročile kako izkušnjo. Verjemite mi, ne iz zlobe.«

Slucki se je znašel v središču pozornosti že konec februarja, ko so na opozicijski televiziji Dež pokazali pričevanja treh, takrat še neimenovanih parlamentarnih poročevalk z zakritimi obrazi, ki so poslanca obtoževale, da jih je spolno nadlegoval. Ta je vse obtožbe odločno zanikal in jih označil za politično motivirane. To še vedno trdi, čeprav so od takrat njegove neimenovane domnevne žrtve dobile imena in obraze.

Prva je »coming out« konec prejšnjega meseca uprizorila namestnica glavnega urednika televizije RTVi Jekaterina Kontrikadze, potem se ji je pridružila producentka televizije Dež Darja Žuk, zadnja je #MeToo javno izrekla še poročevalka ruske službe britanskega BBC Farida Rustamova.

Obtožba slednje ni imela največjega mednarodnega odmeva le zaradi medija, za katerega poroča domnevna žrtev Sluckega, temveč tudi zato, ker je novinarka poslančevo »dvorjenje« posnela na magnetofon. BBC je objavil najbolj vroči del pogovora, med katerim poslanec novinarko imenuje zajčica, ji ponuja službo, če postane njegova ljubica, vmes pa začne, kakor se da tudi zgolj po zvočnem zapisu razbrati, pohotni poslanec z roko segati v mednožje predstavnice sedme sile.

Poslanca so prijavili etični komisiji spodnjega parlamentarnega doma, a ta pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v nedeljo, primera Slucki noče obravnavati. Po donedavnih odzivih njegovih kolegov se mu kaj hudega niti ni bilo treba bati. Sam predsednik dume Vjačeslav Volodin je pred dnevi predstavnike ruske sedme sile opozoril, da ni izključena provokacija, ki so si jo pred volitvami izmislili zahodni mediji.

V nekaterih ruskih medijih so že prej izpostavili »zanimivo podrobnost«, da je prva z obtožbami javno nastopila nekdanja gruzijska novinarka, ki zdaj poroča za rusko-ameriško televizijo, škandal pa je menda še kot anonimna žrtev tako ali tako sprožila novinarka britanskega napol državnega medija, ki da je spolno nasilje nad novinarkami pridružil svoji že tako obširni protiruski kampanji.

Potem je dumski »spiker« zbrane novinarke pobaral: »A se vam zdi nevarno delati v dumi?« »Navzoče so predsedniku zagotovile, da se jim osebno ne zdi nič nevarnega, in skorajda zaobljubile, da se bodo uprle proti širilcem klevet,« je pripetljaj sarkastično opisala poročevalka časnika Kommersant. V tem dnevniku so tudi pobrali izjave iz poslanskih klopi, ki so pokazale, da ni med predstavniki ljudstva nobenega – ne glede na politično ali spolno pripadnost –, ki ne bi stopil v bran svojemu kolegu in obsodil informacijsko vojno.

»Že štiri sklice dume poznam Sluckega, to so vse laži. To je zame povsem nepomembna tema,« je dejala poslanka vladajoče Združene Rusije Raisa Karmazina, ki bo kot članica etične komisije razsojala o kolegovem početju. Odločna je bila tudi njena strankarska in poslanska kolegica Irina Rodina: »Lahko da so si te punce zaželele slave.«

Podpora v dumi

V Kommersantu so ugotovili, da si v dumi nihče ni upal obsoditi domnevnega početja svojega kolega tudi zato, ker niso dobili nobenega odziva iz samega vrha oblasti, ki je sodeloval pri zadnjem povolilnem kupčkanju v dumi, med katerim je liberalnim demokratom pripadel položaj predsednika odbora za mednarodne odnose, ki ga zdaj zaseda Slucki. A prvi negativni signal je nemara prišel iz ust Marije Zaharove, ki postaja čedalje bolj priljubljena in vplivna, po Putinu in svojem šefu Sergeju Lavrovu pa je postala nekakšen tretji človek ruske zunanje politike. Tako za Radio Eho Moskve kot za televizijo NTV je povedala, da je imela tudi sama zelo neprijeten doživljaj s Sluckim, ko jo je med večerjo po mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu javno poniževal in ji z vzkliki »ah, ti punca« segal v besedo.

Ko mu je kasneje na štiri oči pojasnila, da si česa takšnega ne bo nikoli pustila početi, se je začel do nje obnašati nadvse dostojno, a tiskovni predstavnici zunanjega ministra še zdaj ni jasno, zakaj so moški kolegi ob mizi takrat mirno dopustili, da jo poslanec javno ponižuje.

Zaharova je vsaj posredno stopila na stran novinark, ki obtožujejo Sluckega, ko se je v televizijskem pogovoru uprla tistim, ki zdaj javno razlagajo, kako so se domnevne žrtve po že precej pretečenega časa kar nenadoma, in to hkrati spomnile na spolna nadlegovanja, in dodajajo, »saj veste, to so tiste vrste deklet, ki se ne oblačijo spodobno, to je vse skupaj izmišljotina«. »Nič podobnega,« je bila odločna Zaharova.