Škofi odkrito tudi o istospolnih skupnostih

Prvi teden škofovske sinode je prinesel nepričakovane premike, vendar tudi odpor do novotarij.

Objavljeno
14. oktober 2014 21.08
Tone Hočevar, zunanja politika
Tone Hočevar, zunanja politika

Rim – V Vatikanu so po prvem tednu škofovske sinode o družini razodeli vsebino razprav, v katerih se dve stotniji škofov z vsega sveta pogovarjata o družini in o pristopih Katoliške cerkve do vprašanj, ki so se do zdaj zdela nedotakljiva ali se o njih ni spodobilo govoriti.

V času papeža Frančiška je dogovarjanje bolj odkrito, škofi tudi medsebojnih razlik ne skrivajo. Papež se v debate ne vmešava, tudi v pripravo sklepnih papirjev se ne namerava. »Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije« je uradni naslov izredne škofovske sinode o družini, ki pomeni pripravo za redno zasedanje prihodnje leto, hkrati pa po mnenju marsikaterega analitika pravo revolucijo v načinu obravnavanja občutljivih vprašanj, ki so se zdela še nedavno neprimerna za javno obravnavo. Na dnevnem redu so namreč tudi homoseksualnost in zveze med istospolnimi partnerji, ki jih kar naenkrat obravnavajo precej drugače kot prej. Obravnavajo tudi umetne oploditve, pa civilne poroke in odnos Cerkve do njih, abortuse, probleme mater samohranilk in cerkveni pogled nanje, pa tudi nasilje v družinah in z njimi povezano spolno nasilje. Papež Frančišek je udeležencem sinode pred začetkom naročil, naj poslušajo menja drug drugega in naj jih tudi spoštujejo.

Madžarski kardinal Peter Erdõ je po prvem tednu debat, ki za vatikanskim obzidjem trajajo po ves dan, končale pa se bodo konec tega tedna, novinarjem spregovoril o temah razprav, pri tem pa poudaril, da je mora cerkev storiti pogumne korake, če hoče iti vštric s sodobno družbo. Prav na vseh celinah je prišlo so sprememb, ki jih mora upoštevati tudi Cerkev, so škofi spregovorili na sinodi.

Konservativni Poljaki, a tudi Afričani

Vatikanisti opozarjajo, da se na sinodi spopadata dve izraziti struji, na eni strani škofi in kardinali tega stoletja in sodobnih, Frančiškovih pogledov na stvarnost, na drugi manj številni njihovi kolegi, ki bi radi ostali čim bliže srednjemu veku. Da je spopad realen in odkrit, kaže tudi reakcija poljskih škofov na tiskovno konferenco madžarskega kardinala Erdõja. Predsednik poljske škofovske konference Stanislaw Gadecki je ob podpori kurijskih kardinalov poljskega rodu Grocholewskega in Rilka napadel sinodo kot oddaljevanje od naukov papeža Janeza Pavla II. Razprave na sinodi so plod ideoloških vplivov, ki nasprotujejo svetemu zakonu in družini kot edini pravi celici, menijo Poljaki. Izkazalo se je tudi, da znajo biti posebej konservativni še njihovi kolegi iz Afrike, kjer so problemi družine in preživetja najhujši, prilagajanje novim časom pa najbolj nujno.

Kardinal Erdõ seveda ni zanikal, da je družina temeljna celica človeške družbe, ki jo je treba varovati, tudi zakonske zveze med enim moškim in eno žensko kot osnovi za vsako družino ni zanikal. Poudarjal je zakramentalno vrednost zakona, vendar je odkrito spregovoril tudi o sodobni družbi, ki od Cerkve terja odkrito analizo in verjetno tudi prilagajanje novim razmeram. V razpravah je bilo jasno izraženo mnenje, da so nujne zelo pogumne pastoralne izbire, je pojasnil kardinal Erdõ, ki koordinira delo sinode in je tudi njen glasnik.

Drugačen pristop do civilnih porok

Udeleženci razprav so odkrito spregovorili o družinah, ki so drugačne od predpisanih v cerkvenih naukih, takih pa je v teh časih toliko, da jih ni mogoče kar tako spregledati. Razpravljalci so govorili tudi o tem, da je cerkvena razveljavitev zakona predrag in preveč zapleten postopek, dostopen samo premožnim in iznajdljivim, zato bi ga veljalo poenostaviti in poceniti.

Neenotni o statusu ločencev

Drugačen kot doslej se je zdel v debatah sinodalnih očetov pristop do civilnih porok, ki jih ne velja zavračati, kadar gre za stabilne skupnosti in za primerno skrb za otroke. Dotaknili so se tudi drugačnih zvez, med drugim tudi istospolnih, pri tem pa so izrazili dokaj nov pristop do homoseksualcev. O njih pravijo, da »imajo spodobnosti in vrednosti, ki jih lahko ponudijo krščanski skupnosti«. Izrazoslovje je sicer po cerkveno zapleteno, pojasnijo pa, da medsebojna podpora v istospolnih skupnostih predstavlja dragoceno pomoč za življenje partnerja. Cerkev posebno pozornost posveča otrokom, ki živijo v skupnostih istospolnih parov, še dodajajo.

Še najmanj enotnosti je med sinodalnimi očeti, ko gre za obhajanje ločencev, ki so se ponovno poročili. Teološke razlage tega problema so za laika težko razumljive, prelati širših pogledov pa opozarjajo, da bo potrebno tudi ta gordijski vozel presekati v prid Cerkve, ki ne sme izgubljati svojih udov.

Sinode se poleg kardinalov in škofov udeležujejo tudi laiki, ki pa ne bodo mogli glasovati o sklepnem dokumentu.