Škotska bo dobila prvo premierko

Nicola Sturgeon bo morala zagotoviti več pristojnosti za škotski parlament in popeljati stranko na volitve.

Objavljeno
15. oktober 2014 16.15
BRITAIN-POLITICS/SCOTLAND/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Edinburgh − Dolgoletnega predsednika Škotske nacionalne stranke (SNP) Alexa Salmonda bo na položaju nadomestila Nicola Sturgeon, ki bo tako postala tudi škotska premierka. Salmond se je za odhod odločil po neuspelem referendumu o neodvisnosti Škotske, piše Slovenska tiskovna agencija.

Rok za oddajo kandidaturo za predsednika SNP se je iztekel danes zjutraj, prijavila pa se je le 44-letna Sturgeonova. Na položaj bo uradno potrjena na kongresu stranke 14. novembra, na položaj premierke pa jo mora potrditi škotski parlament, holyrood, v katerem ima SNP večino. Uradno odobritev mora dati še britanska kraljica Elizabeta II, piše STA.

V prvem odzivu je 44-letna političarka dejala, da se veseli postati premierka Škotske. Napovedala je že niz zborovanj po vsej Škotski, katerih namen bo predvsem srečanje s približno 50.000 novimi člani stranke, ki so se njihovim vrstam pridružili po referendumu o neodvisnosti 18. novembra. Škoti so takrat s 55 odstotki zavrnili neodvisnost, za katero si je prizadevala SNP.

Sturgeonova je odigrala pomembno vlogo v kampanji pred referendumom in je med drugim nadzirala tudi nastanek bele knjige o škotski neodvisnosti. Da je postala edina kandidatka za naslednika Salmonda, po pisanju britanskega BBC pomeni zaključek dolgega političnega popotovanja za Sturgeonovo, ki se je stranki pridružila že pri 16 letih in je v njej vztrajala v dobrih in slabih časih.

Po izobrazbi je pravnica, ki je študij končala na Univerzi v Glasgowu, in je v politiko zares vstopila, ko je bila stara 29 let. Leta 1999 je bila namreč izvoljena v znova ustanovljeni škotski parlament. Večkrat je bila izbrana za škotsko politično osebnost leta in je že leta 2004 napovedala kandidaturo za predsednico SNP, ki pa jo je nato v prid svojemu političnemu mentorju Salmondu umaknila, piše STA.

Pred novo voditeljico SNP je med drugim naloga zagotoviti več obljubljenih pristojnosti za škotski parlament in popeljati stranko na volitve, ki bodo na Škotskem leta 2016.