Škotska premierka znova zagnala razpravo o neodvisnosti

Nicola Sturgeon pravi, da so se zaradi brexita spremenile razmere.

Objavljeno
02. september 2016 16.26
afp*BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Edinburgh − Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je predstavila novo pobudo, ki bo v obliki javnomnenjske raziskave prebivalstvo znova povprašala o neodvisnosti Škotske, piše Slovenska tiskovna agencija. Pri tem je Sturgeonova poudarila, da so se zaradi brexita spremenile razmere, kakršne so obstajale leta 2014, ko je Škotska na referendumu zavrnila neodvisnost.

Na referendumu o obstanku Velike Britanije v EU 23. junija je 52 odstotkov Britancev podprlo izhod države iz povezave, a na Škotskem se je 62 odstotkov volivcev izreklo za nadaljnje britansko članstvo. Vse odtlej Sturgeonova, ki je tudi na čelu Škotske narodne stranke (SNP), ponavlja, da možnost novega škotskega referenduma o neodvisnosti ostaja na mizi, piše STA.

Na srečanju s poslanci svoje SNP v kraju Stirling je Sturgeonova danes dejala, da so interesi Škotske zdaj ogroženi. Brexit ne bo vodil zgolj v izstop Škotske iz EU proti njeni volji, ampak tudi v odhod s skupnega evropskega trga, je dejala prva ministrica. »Nisem pripravljena obstati in brez bitke spremljati, kaj se bo zgodilo,« je poudarila.

Sturgeonova je strankarskim kolegom danes tudi predstavila raziskavo glede škotske neodvisnosti, ki jo bodo po spletu in strankinih sodelavcih po načrtih izvedli med okoli dvema milijonoma ljudi, kar je približno polovica škotskih volivcev.

Vprašalnik bo volivce povprašal, ali so pripravljeni podpreti organizacijo novega referenduma o neodvisnosti za »zaščito interesov Škotske v Evropi«, piše STA. Rezultate raziskave naj bi objavili do 30. novembra, ko Škoti praznujejo praznik svojega zavetnika, svetega Andreja.

Sturgeonova je danes priznala, da mora Škote glede neodvisnosti še prepričati. Raziskava inštituta YouGov in časnika Times, ki so jo objavili danes, kaže, da 54 odstotkov Škotov neodvisnosti še vedno nasprotuje.

Pred dvema letoma je na referendumu 55 odstotkov volivcev glasovalo proti neodvisnosti, 45 odstotkov jih je bilo za. A Sturgeonova je prepričana, da se bo podpora ločitvi od Velike Britanije povečala, ko se bodo učinki brexita jasno pokazali. Kot je ocenila, bo brexit močno škodil škotski ekonomiji.

Pri tem je bila kritična do britanske konservativne vlade, ki da se ni pripravila na izglasovani izstop Otoka iz EU. To je bilo po mnenju Sturgeonove neodgovorno. Novi britanski premierki Theresi May je sporočila, da nima jasnega mandata, da katerikoli del Združenega kraljestva odvede s skupnega trga EU.

Mayjeva se je že izrekla proti škotski neodvisnosti, obljubila pa je tudi, da bodo Škoti sodelovali v pogajanjih o prihodnjem odnosu Velike Britanije z EU, še piše STA.