Slovaška zaradi obveznih kvot za begunce s tožbo nad EU

Slovaška vlada zahteva, da sodišče EU razveljavi odločitev o obveznih kvotah in jo razglasi za neveljavno.

Objavljeno
02. december 2015 15.53
Begunci
Ma. Ja.
Ma. Ja.
Bratislava − Slovaška bo načrt evropske komisije o prerazporeditvi 160.000 iskalcev azila po državah članicah Evropske unije po sistemu obveznih kvot izpodbijala na sodišču EU.

»Slovaška je na najvišjem sodišču v Luksemburgu uradno vložila tožbo proti Svetu EU,« je danes sporočil slovaški premier Robert Fico. Dodal je, da s tožbo izpodbijajo »tako imenovane obvezne kvote«, ki jih je EU sprejela septembra in v skladu s katerimi bi morala Slovaška sprejeti slabih 2300 prebežnikov. Slovaški premier je ta sistem označil za popoln polom in dodal, da je treba najti drug način za reševanje vprašanja dotoka prebežnikov v EU.

Kot je še pojasnil Fico, slovaška vlada od sodišča EU, ki razsoja o sporih glede interpretacije in izvajanja evropske zakonodaje, zahteva, da razveljavi septembra sprejeto odločitev o obveznih kvotah za prerazporeditev iskalcev azila, jo razglasi za neveljavno in Svetu EU izstavi račun za sodne stroške.

Slovaška je poleg Madžarske, Češke in Romunije ena od članic EU, ki ostro nasprotujejo sistemu kvot, zasnovanemu zato, da bi olajšali breme članic, ki so najbolj na udaru krize s prebežniki. Doslej je sicer na svoji poti v zahodnoevropske države Slovaško prečkalo le malo prebežnikov, še manj pa jih je vložilo prošnjo za azil.

Fico, ki mu nad glavo visijo volitve − te bodo na Slovaškem potekale marca prihodnje leto −, je sicer že večkrat dal vedeti, da raje krši pravila Bruslja, kot da bi uresničeval »diktat« EU glede sistema kvot za prebežnike. Že septembra je poleg tega opozoril na nevarnost, da bi se teroristi, zamaskirani v prebežnike, vtihotapili na Slovaško, kar pa so poznavalci ocenili za malo verjetno. Po teroristični napadih v Parizu 13. novembra je šel premier še korak dlje in dejal, da slovaške oblasti nadzirajo vse muslimane v državi.

Kmalu tudi madžarska tožba?

Skorajšnjo vložitev tožbe zaradi sistema kvot za prerazporeditev prebežnikov je sicer napovedal tudi madžarski premier Viktor Orbán, dodaja STA. Poleg tega se je danes ostro izrekel proti domnevnemu tajnemu dogovoru, sklenjenemu ob nedeljskem vrhu EU in Turčije, v skladu s katerim naj bi v Uniji razporedili med 400.000 in 500.000 sirskih beguncev iz Turčije.