Glavno mesto Francije po napadih: »Smo Pariz. Zmagali bomo!«

»Charlie Hebdo je bil konkretna tarča. Včeraj smo bili na muhi vsi. Žrtev bi bil lahko jaz, vi, vsakdo.«

Objavljeno
14. november 2015 17.47
AUSTRALIA-FRANCE-ATTACKS
Peter Žerjavič, Pariz
Peter Žerjavič, Pariz

Na prizoriščih sinočnjih terorističnih napadov se ves zbirajo Parižani, prinašajo cvetje in prižigajo sveč. V velemestu je neobičajno mirno, gneče v prometu ni. Zaradi varnosti so zborovanja ljudi prepovedana.

»Žalost, žalost!« je pred restavracijo Le petit Cambodge, kjer je izgubilo življenje štirinajst ljudi, povedal maneken Pascal Loperena. Živi v soseski, kjer je restavracija. Oddaljena je le pet minut hoje od Place dela République. Ko se je začelo streljanje, je večerjal v bližnji restavraciji. »Slišalo se je kot ognjemet. Bilo je vsaj sto strelov,« je povedal. Nato je zbežal po ulici. Položaj je v njegovih očeh drugačen kot po napadih januarja. »Charlie Hebdo je bil konkretna tarča. Včeraj smo bili na muhi vsi. Žrtev bi bil lahko jaz, vi, vsakdo,« je povedal.

Četrt s številnimi lokali in restavraciji v 10. okrožju z veliko restavracijami in lokali je priljubljeno zbirališče mladih in starejših, predvsem tako imenovane boemske buržoazije (v slengu se imenuje Bobo). Četudi je povsod v Pariz navzoč strah, je Loperena prepričan, da se bo mesta po tragediji pobralo: »Smo Pariz. Zmagali bomo!«

Sledi težavno obdobje vellikih delitev

»Naše življenje se bo spremenilo. Strah nas bo, ko se bomo z metrojem vozili v službo,« je povedal odvetnik Emmanuel Cranston iz Pariza. Pred restavracijo Le petit Cambodge je prižgal svečo. Drugače kot napad na Charlie Hebdo, v katerem so teroristi merili na svobodo izražanja kot simbol Francije, so sinočnji napadi po njegovem mnenju ciljali »na našo družbo in življenje, kakršnega živimo«.

Od države pričakuje odločen in strog odziv, saj da Franciji sicer grozi vojna. Tudi muslimanska skupnost v Franciji bi se po njegovem mnenju morala odreči utvari, da so napadalci zgolj teroristi in da nimajo zveze z islamom. Pričakuje tudi, da Franciji sledi težavno obdobje velikih delitev, saj bodo tukajšnji muslimani pod drobnogledom.

Vračanje v normalo

Zgodaj zvečer so se pariške ulice napolnile. Parižani posedajo v barih in restavracijah. Tema pogovorov je le ena. Četudi so zborovanja v mestu prepovedana, se na Place de la République zbirajo ljudje. Policija jih neuspešno poziva, naj se razidejo.