Socialisti in demokrati zakopali bojno sekiro

Parlamentarne volitve v Albaniji naj bi dokončno razpletle politično krizo v državi.

Objavljeno
22. maj 2017 15.39
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Po množičnih protestih sta albanski premier Edi Rama iz vrst socialistov in vodja opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha končala večmesečno politično krizo v državi. Parlamentarne volitve bodo 25. junija, albanska islamska skupnost pa je pozvala politične stranke, naj poskrbijo za mirno predvolilno kampanjo med ramazanom.

Edi Rama in Lulzim Basha sta dosegla dogovor o razdelitvi položajev, medtem ko so parlamerntarne volitve, ki so bile sprva predvidene za 18. junij, preložili na 25. junij. Dogovor Rame in Bashe so podprle tudi ZDA in EU, njegovo jedro pa naj bi bili predlogi evropskega poslanca iz Nemčije Davida McAllisterja, ki mu ni uspelo doseči političnega kompromisa med albansko pozicijo in opozicijo. Neuspešno posredovanje EU je bilo tudi razlog, da je Albanija potonila še globje v politično krizo.

Poslanci iz vrst opozicije so vladi očitali vpletenost v organizirani kriminal in več kot tri mesece bojkotirali delo parlamenta. Opozicija je grozila z bojkotom parlamentarnih volitev in zahtevala, da vlada pred tem odstopi in oblast preda tehnični vladi, da bi ta izvedla poštene volitve. Rama je opoziciji očital, da poskuša preprečiti sprejetje reforme pravosodnega sistema, ki je ključna na poti približevanja Albanije k Evropski uniji, ker je povezana s korumpiranimi sodniki in državnimi tožilci. Demokratska stranka je vodila Albanijo od leta 2005 do leta 2013, Albanija je dobila status kandidatke za članstvo v EU leta 2014, pristopna pogajanja z EU pa bi rada odprla do konca leta.

Ključna je bila podpora ZDA

Privrženci opozicije so več mesecev taborili pred poslopjem vlade, prejšnji teden pa je več desettisoč ljudi preplavilo ulice Tirane s ciljem, da bi zrušili socialistično vlado. Nasilnih incidentov ni bilo tudi po zaslugi okrepljenih policijskih sil, protestniki pa so zahtevali odstop Rame, oblikovanje večstrankarske vlade ter poštene in svobodne volitve. Socialisti so bili pripravljeni izpeljati parlamentarne volitve kljub napovedanemu bojkotu opozicije, premislili pa so si očitno šele po tem, ko so zahteve Demokratske stranke poleg EU odločno podprle tudi ZDA.

Tiranski veliki mufti in voditelj albanskih muslimanov Ylli Gurra je pozval politične stranke in verske skupnosti na medsebojno spoštovanje in miroljubnost. V Albaniji je dve tretjini muslimanskega prebivalstva, sledijo jim pravoslavni in katoliški verniki, predvolilna kampanja pa se časovno ujema s praznovanjem ramazana, ki se bo končal 25. junija z bajramom. Gurra je še pozval vernike, naj glasujejo po svoji vesti, in poudaril, da je glasovanje na volitvah zgodovinska in državljanska dolžnost tega trenutka.