Španska koalicijska pogajanja brez napredka

Vse glasneje se omenja možnost oblikovanja leve vlade pod vodstvom socialistov.

Objavljeno
28. december 2015 18.32
SPAIN-POLITICS/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Madrid − Oblikovanje nove vlade v Španiji teden dni po parlamentarnih volitvah ne napreduje, piše Slovenska tiskovna agencija. Srečanje premierja Mariana Rajoya iz vrst na volitvah prvouvrščene Ljudske stranke (PP) in vodje levičarske stranke Podemos Pabla Iglesiasa se je namreč danes končalo brez rezultata. Podobno so Rajoyja zavrnili v sredinskem Ciudadanosu.

»Ne bomo niti aktivno niti pasivno dopustili, da PP vlada tudi v prihodnje,« je po srečanju z Rajoyem dejal vodja stranke Podemos Iglesias. Kmalu za njim je tudi vodja Ciudadanosa Albert Rivera zavrnil možnost sodelovanja s PP. Rivera je po srečanju z Rajoyem dejal, da bo njegova stranka raje del »odgovorne in državljanom koristne opozicije«. Že pred božičem je odločen »ne« Rajoy dobil od vodje socialistov (PSOE) Pedra Sancheza, piše STA.

Na parlamentarnih volitvah 20. decembra je zmagala vladajoča PP, a ni dobila absolutne večine, saj je osvojila 28,7 odstotka glasov oziroma 123 sedežev v 350-članskem spodnjem domu parlamenta. Na drugo mesto so se zavihteli socialisti z 22 odstotki glasov oziroma 90 sedeži, na tretje pa levičarski Podemos (Zmoremo) z 20,7 odstotka glasovi oziroma 69 sedeži. Liberalni Ciudadanos (Državljani) je osvojil 40 sedežev, preostali sedeži pa so pripadli nekaj manjšim strankam, dodaja STA.

Rajoy je dan po volitvah ponudil »začetek procesa dialoga« z drugimi strankami, da bi tako poskušali oblikovati vlado. A pri tem očitno ni uspešen in zato se vse glasneje omenja možnost oblikovanja leve vlade pod vodstvom socialistov, piše STA. Sanchez si želi predvsem koalicije s Podemosom, a za večino v parlamentu bi potreboval še podporo manjših strank. Poleg tega je Sanchez danes poudaril, da mora Podemos, če naj skupaj vladajo, umakniti svojo podporo izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije.