Španska vlada hoče, da sodišče katalonski referendum razglasi za neustavnega

Vlada v Madridu je predvideni referendum označila za žalitev suverenosti Španije.

Objavljeno
29. september 2014 16.35
Spain Catalonia Independence
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Madrid − Španska vlada še naprej odločno nasprotuje za deveti november predvidenemu referendumu o neodvisnosti Katalonije in njegovim pobudnikom postavlja prepreke. Kot je sporočil premier Mariano Rajoy, je vlada ustavno sodišče danes uradno prosila, da načrtovani referendum razglasi za neustavnega.

Referendum o katalonski odcepitvi od Madrida je pred dnevi s podpisom odloka razpisal premier katalonske regionalne vlade Artur Mas. Glasovanje bi bilo nezavezujoče, vendar pa ga katalonski politiki kljub temu dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila razhod z Madridom, piše STA.

Španska vlada je predvideni referendum danes označila za žalitev suverenosti Španije, premier Rajoy pa je izrazil »globoko obžalovanje« zaradi Masove poteze. »Obžalujem je, ker je proti zakonodaji, ker zaobhaja demokracijo in deli Katalonce, jih ločuje od Evrope in preostalega dela Španije ter močno škoduje njihovi dobrobiti,« je po navedbah agencije AFP dejal Rajoy. Kot je dodal, bodo Masove poteze suspendirali takoj, ko bo sodišče sprejelo pritožbo vlade v Madridu.

Poteza španske vlade ni preplašila privržencev neodvisnost, ki napovedujejo, da se bodo kljub temu pripravili na glasovanje, še piše AFP.