Sporni poljski zakon o ustavnem sodišču dokončno v veljavi

Zakon med drugim določa, da se sodbe ustavnega sodišča sprejemajo z dvotretjinsko in ne več navadno večino.

Objavljeno
28. december 2015 15.34
POLAND-CONSTITUTION/PRESIDENT
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Varšava − Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal sporni zakon o ustavnem sodišču, s čimer je ta kljub kritikam tako doma kot v tujini stopil v veljavo, piše Slovenska tiskovna agencija. Duda je zakon podpisal štiri dni potem, ko ga je dokončno sprejel parlament, v katerem ima absolutno večino konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), katere član je bil tudi sam.

Zakon, ki ga kritizirajo poljska liberalna opozicija, vrhovno sodišče, nevladniki in nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, med drugim določa, da se poslej sodbe ustavnega sodišča sprejemajo z dvotretjinsko in ne več navadno večino. Poleg tega mora biti pri odločanju o najbolj spornih primerih po novem navzočih 13 od skupaj 15 namesto dosedanjih devetih sodnikov.

Novi zakon bo po mnenju kritikov ohromil delo ustavnega sodišča, piše STA. V zvezi z njim se je že v sredo s pismom na poljske oblasti obrnil podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans. V pismu je predlagal, da se zakon dokončno ne sprejme oziroma uveljavi, »dokler ne bi v celoti in temeljito odgovorili na vsa vprašanja glede njegovega vpliva na neodvisnost in delovanje ustavnega sodišča«.

V PiS, ki jo vodi skrajni konservativec Jaroslaw Kaczynski, sicer pravijo, da zakon vnaša red v delovanje ustavnega sodišča in odpravlja oviro v delu, ki ga je stranka obljubljala pred volitvami, piše STA.

Stranka je od zmage na oktobrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zasedla absolutno večino v parlamentu, Poljsko že pahnila v globoko politično krizo, tudi zaradi spornih imenovanj v ustavno sodišče. Stranka je že postavila pet ustavnih sodnikov po lastni izbiri, zavrača pa priznanje sodnikov, ki jih je imenoval prejšnji parlament, v katerem je imela večino liberalna Državljanska platforma (PO). PiS bo lahko tako poslej z lahkoto blokirala ustavne sodbe, ki ji ne bodo pogodu, dodaja STA.