Srbija je uvrščena na seznam hudičeve koalicije

Srbski obveščevalci nimajo informacij, da bi vahabiti načrtovali, pripravljali ali organizirali teroristične aktivnosti.

Objavljeno
26. november 2015 16.21
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Medijsko krilo Islamske države Al-Hayat Media Center grozi tudi Srbiji, ki so jo džihadisti uvrstili v hudičevo koalicijo. V Srbiji je nekaj več kot 600 vahabitov, varnostno-obveščevalne službe pa nadzirajo okoli 20 pripadnikov gibanja, ki se spogledujejo z radikalnim islamom.

Video posnetek z grožnjo z nasiljem, ki bo zajelo celotno Evropo vključno s Srbijo, so skrajni islamisti objavili tudi na spletnem portalu Vijesti ummeta v BiH. Beograd so obtožili, da se bori proti džihadistom tako v Srbiji in Bosni in Hercegovini kot tudi na Hrvaškem in v Makedoniji. V hudičevo koalicijo so še uvrstili Iran, Turčijo in Rusijo, Američanom pa se posmehujejo, češ da naj bi imeli najmočnejšo vojsko, njihovi vojaki pa se množično odločajo za samomore.

Skrajni islamisti pod stalnim nadzorom

Po navedbah predsednika skupščinskega odbora za nadzor varnostnih služb Momira Stojanovića se v Srbiji nahaja 608 pripadnikov vahabitskega gibanja, srbske obveščevalne službe pa nimajo informacij, da bi vahabiti načrtovali, pripravljali ali organizirali kakršno koli teroristično aktivnost na ozemlju Srbije. Kot je povedal Stojanović, je v bojih na strani Islamske države sodelovalo okoli 70 oseb iz raško-polimskega območja, med njimi pa jih imajo deset pod stalnim nadzorom. Za zdaj nimajo podatkov, da bi skušali novačiti nove borce za Islamsko državo. Drugačne razmere so v Federaciji BiH, kjer so institucije krhke in koruptivne, v njih pa tudi ni bila opravljena analiza zaposlenih kadrov, je še poudaril Stojanović, tako da je sodelovanje varnostnih služb med državama oteženo.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je prav tako zagotovil, da so razmere v Srbiji stabilne in varne. Po njegovem ni neposrednih groženj s terorističnimi napadi. Po njegovih podatkih se v Siriji bori še 26 srbskih državljanov, sedem se jih je že vrnilo v Srbijo, osem pa jih je najverjetneje izgubilo življenje v spopadih. Stefanović je še poudaril, da Srbija ni proti islamu, Muslimani v Srbiji se lahko počutijo varne, strah pa je lahko tiste, ki načrtujejo teroristične napade. Srbija je okrepila policijsko prisotnost na mejah, Stefanović pa je prepričan, da bodo varnostno-obveščevalne službe pravočasno odkrile morebitne centre radikalizacije v državi, da jih bodo lahko hitro in učinkovito nevtralizirali.