Srbska cerkev spreminja ime zaradi Kosova

Cilj spremembe je okrepiti duhovno vez SPC s Kosovom, ki ga ima za svojo zibelko.

Objavljeno
07. marec 2018 17.08
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Srbska pravoslavna cerkev (SPC) se je odločila, da bo na majskem rednem letnem zasedanju vodstva SPC spremenila ime. Po novem se bo imenovala SPC-Patriarhija Peć, kar naj bi poudarilo kontinuiteto cerkvene organizacije, ki na Kosovu obstaja že od srednjega veka.

Po navedbah srbskih medijev se je vodstvo SPC odločilo za dopolnitev uradnega imena, ker pričakuje rešitev kosovskega vprašanja v okviru bruseljskega dialoga med Beogradom in Prištino. Cilj spremembe je okrepiti duhovno vez SPC s Kosovom, ki ga ima za svojo in za zibelko srbskega naroda.

Vrh SPC se je za ta korak odločil po predstavitvi širitvene strategije za Zahodni Balkan, ki članstvo Srbije v EU pogojuje tudi s sklenitvijo pravno zavezujočega dogovora s Kosovom. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je s tem ciljem sprožil tudi notranji dialog o Kosovu, ker tega vročega kostanja ne želi prepustiti naslednjim generacijam. Najmočnejši srbski politik hkrati poudarja, da morebitni dogovor s Prištino nikakor ne pomeni, da bo Beograd priznal neodvisnost Kosova.

Ukinitev "apostolskega žrebanja" patriarha

Zgodovinar Aleksandar Raković je ocenil, da ne gre za slabo rešitev, če bo SPC dopolnila ime s Patriarhija Peć, ker je identiteta srbske cerkve vezana za Kosovo. Po njegovem je to pomembno za ves srbski narod, še posebej pa za Srbe na Kosovu. Pravoslavni publicist Vladimir Dimitrijević je pojasnil, da je sestavni del uradne titule patriarha tudi episkop pećki, kar pomeni, da je Patriarhija Peć osnova avtokefalnosti SPC.

Na rednem letnem zasedanju vodstva SPC naj bi sprejeli tudi vrsto sprememb v organizaciji in sestavi cerkve. Predlog nove ustave SPC tako poenostavlja izbor patriarha, ki opušča dosedanjo prakso "apostolskega žrebanja", ki ga je SPC uvedla leta 1967. Pomembna novost je tudi, da se bo izbrani kandidat za cerkvenega poglavarja imenoval tudi arhiepiskop pećki. Po novem naj bi poglavarja SPC izbrali s tajnim glasovanjem, dobiti pa bo moral dvotretjinsko večino. Predlog nove ustave predvideva, da bodo novega poglavarja izbirali v Patriarhiji Peć, kot rezervni možnosti pa sta predvidena cerkvena saedeža v Beogradu ali v Sremskih Karlovcih.

Revizija obstoječe ustave se je začela že leta 2012, pristojno komisijo pa je vodil metropolit Amfilohije. Ustava SPC je namreč že zastarela, saj je zadnjo večjo revizijo doživela leta 1947. Nova ustava predvideva tudi delitev eparhije v srbski prestolnici na dve novi eparhiji. Kljub temu je glavni vzrok za spremembo imena nerešeno kosovsko vprašanje, ker Patriarhija Peć ni le zgodovinsko središče SPC, temveč tudi najpomembnejši del njene jurisdikcije.