Srbske diplomatke v tradicionalnih muslimanskih ženskih oblačilih

Žalitev vseh tistih muslimanskih žensk, ki se po svojih močeh borijo proti nošenju hidžaba, burke ali nikib.

Objavljeno
27. november 2015 16.41
FRANCE-POLITICS-ISLAM-RIGHTS-COURT-FILES
Vili Einspieler
Vili Einspieler
V Srbiji si ne razbijajo glave s prepovedjo zakrivanja žensk, spotikajo pa se ob svoje najvišje politične predstavnice, ki si na uradnih obiskih v državah Bližnjega vzhoda poveznejo tradicionalno pokrivalo na glavo. V zobeh javnosti se je nazadnje znašla predsednica skupščine Maja Gojković.

Na uradnem obisku v Iranu se je Maja Gojković ogrnila v hidžab, ki pokriva vse razen obraza in rok. Po mnenju njenih poslanskih kolegic, ki si na podobnih obiskih pokrijejo samo glavo, je bil namen predsednice skupščine, da izrazi spoštovanje gostiteljem. Kljub temu se strinjajo z opozicijo, da je bilo njeno oblačenje pretirano. Ne soglašajo s kritikami na družbenih mrežah, da je Gojkovićeva poslala v svet slabo sporočilo.

Bivša predsednica v srbski tančici

Kot so še opozorile, so bile v preteklosti na službenem obisku v Iranu tudi nekdanja predsednica skupščine Slavica Đukić Dejanović in poslanka Nada Kolundžija, ki so poleg hidžaba vzele na službeno pot nikab, to je tančico, ki zakriva obraz, ne pa tudi oči. Đukić Dejanovićeva je pojasnila, da so ju pred odhodom na pot opozorili, da gostitelji zahtevajo, naj ne bodo gologlave. Čeprav so jima prepustili odločitev, kako bosta prekrili lase, sta vzeli s seboj tudi tančici, Đukić Dejanovićevi pa so dovolili, da se je pojavila v tradicionalni srbski tančici. Po njenem je bila Gojkovićeva le žrtev protokola, hidžab pa ne bi smel biti razlog za negativne komentarje.

Po objavi fotografij srbske predsednice parlamenta v tradicionalnem pokrivalu za glavo, ki ga nosijo muslimanske ženske, je postala njena gesta glavna tema twiterašev, ki so jo večinoma obsojali zaradi njenega ravnanja. Igralka Bojana Maljević je opozorila, da se muslimanske ženske borijo, da bi z zakonom sprostile nošenje več različic rute, ki je zunanji znak njihove podreditve družinski in družbeni hierarhiji, Gojkovićeva pa se je zakrila na najbolj ortodoksen način. Po mnenju dramske pisateljice Biljane Srbljanović nihče ne zahteva od uradnih gostov, da so še bolj konzervativni kot imami, Gojkovićeva pa je užalila vse Iranke, ki se borijo za svoje pravice. Predsedniva parlamenta je kritike odpravila s kratkim komentarjem, da je spoštovala zgolj običaje države gostiteljice.

Hidžab še ne izključuje feminizma

Aktiviskinja za človekove pravice Aida Ćorović je izpostavila, da twiteraši nimajo prav, ker hidžab avtomatično ne izključuje feminizma. Kot je še pojasnila, številne izobražene muslimanke vključno z znanimi feministkinjami nosijo hidžab. Po njenem Gojkovićeva ni ravnala najbolj ortodoksno, ker ni nosila burke, ki telo pokriva od glave do tal, mreža na ravni oči pa omogoča ženski, da gleda, vendar hkrati njenega obraza ni mogoče prepoznati. Sklenila je z besedami, da so si tudi številne tuje diplomatke med uradnim obiskom v Iranu zakrile glavo, izpostavila pa je baronico Catherine Ashton in visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini.

Poslanka Dubravka Filipovski je poudarila, da je osnovno načelo demokracije tudi pravica do izbire. Čeprav bi si lahko Gojkovićeva kako drugače pokrila glavo kot s hidžabom, je še menila, da obsodbe na njen račun spominjajo na verbalni linč. Po oceni poslanke Aleksandre Đurović, ki se sama ne bi oblekla tako kot Gojkovićeva, ni šlo za slabo politično sporočilo. Marketinški strokovnjak Nebojša Krstić je twiteraše poučil, da bi morale imeti ženske vse pravice, tudi da se zakrivajo z vsemi vrstami rut, ne glede na to, da s hidžabom, burko ali nikabo sporočajo da so se sprijaznile z družbenimi vlogami, kot jim jih predpisuje vera ali pa njihov položaj v družini.