Sredozemsko morje zahtevalo desetine novih življenj

V italijanskem morju je ta konec tedna umrlo najmanj 24 ljudi, nedaleč od libijske obale še 170.

Objavljeno
26. avgust 2014 14.49
ITALY-IMMIGRATION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim,Tripoli − Sredozemsko morje se iz dneva v dan spreminja v vse bolj množično pokopališče, v katerem izginjajo življenja (pre)mnogih migrantov in upanja po začetku drugačnega, boljšega življenja. O novih žrtvah znova poročajo libijske in italijanske oblasti.

Italijanska mornarica danes še vedno preiskuje vode južno od Sicilije in išče potnike preobremenjene barke, ki je potonila ta konec tedna. Več kot 364 ljudi so pravočasno spravili na varno, vsaj 24 jih je umrlo. Vključeni v reševalno operacijo Mare Nostrum (Naše morje) se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Potopljeno plovilo je le eno od mnogih, ki so samo ta konec tedna do Italije prepeljali skoraj 4000 migrantov. Predstavniki italijanske vlade trdijo, da je samo letos njihove obale doseglo 100.000 ljudi. Številne je z domov in domovine pregnalo nasilje.

Za mnoge se tvegana pot čez Sredozemsko morje začne na obalah Libije, ki se tudi sama zadnje tri leta sooča s hudo varnostno in politično krizo. Reševalci tudi zaradi pomanjkanja sredstev le s težavo iščejo posmrtne ostanke potnikov večje lesene barke, ki se je prejšnji teden prevrnila nedaleč od obale. V poveznjenem trupu so našli posmrtne ostanke stotih ljudi, morje je doslej na obalo naplavilo 70 migrantov, med njimi tudi pet otrok. »Videti je, da se je barka prevrnila nenadoma, potniki niso imeli nobene možnosti za preživetje,« je včeraj povedal eden od reševalcev Rdečega križa.

Od kod je bila večina migrantov, katerih pot proti stari celini se je tragično končala v libijskem morju, ni znano. Tistih nekaj potnikov, ki je imelo osebne dokumente, pa so bili državljani Eritreje in Etiopije.

Število migrantov, ki so v letošnjem letu prebežali v Evropo, je rekordno, med bolj obremenjenimi je Italija. A tamkajšnje oblasti svarijo, da operacija Mare Nostrum, ki so jo sprožili po lanski tragični nesreči ob obalah Lampeduse, postaja predraga, zato od Evropske unije znova zahtevajo več solidarnost. O migrantski krizi bodo tako danes govorili predstavniki EU in Italije.