Stara trta bo obrodila tudi v Bruslju

Mariborski župan Andrej Fištravec je v Bruslju posadil potomko Stare trte.

Objavljeno
23. maj 2017 14.43
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj − »Prvič bo obrodila čez tri leta,« je naznanil mariborski župan Andrej Fištravec, ko je v vrtu bruseljske palače Justus Lipsius posadil potomko Stare trte z Lenta.

V palači, v kateri je sedež sveta EU, ki predstavlja države članice, so dobro pripravljeni na vzdrževanje dragocenega darila. Navodila za skrb so dobil od mariborskih skrbnikov. »Prva stvar je zalivanje, da preživi poletje. Upam, da je odporna. Gotovo bomo proizvajali vino,« je povedal Vincent Bouillez vodja vzdrževanja v palači. Morali bodo skrbeti za vlago in jo okopavati.  Pričakujejo, da bo trta že jeseni dosegla višino enega metra. Oskrbniki se bodo odločili, ali jo bodo pokrili. Tudi sam Bouillez ni brez izkušenj − trta raste v njegovem vrtu v bližnjem Overijsu. Iz nje pa ne proizvaja vina.

Povod za posaditev trte je bila 25. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov članic tedanje Evropske skupnosti. »Stara trta je eden od simbolov ne samo Maribora, marveč tudi Slovenije. Je častna diplomatka. Stara je 450 let, je simbol vitalnosti majhnega naroda. Povsod, kjer jo posadimo, uspeva,« je povedal Fištravec.

Potomke so bile posajene v 32 državah. V Mariboru že pripravljajo stekleničke Oskarja Kogoja, v katere bodo nalili vino iz grozdja Stare trte. Ko bo Slovenija čez štiri leta spet predsedovala EU, bodo uporabljene kot protokolarna darila.