Se je Le Penova zapletla v večmilijonsko goljufijo?

Predsedniška kandidatka Marine Le Pen to zavrača in pravi, da je žrtev politično motiviranega maščevanja.

Objavljeno
27. april 2017 19.20
reu-FRANCE-POLITICS/
Mo. Z.
Mo. Z.

Pariz – Po tem, ko je kandidatka za francosko predsednico Marine Le Pen zavrnila vračilo nekaj več kot 300 tisoč evrov evropskemu parlamentu, BBC zdaj poroča, da so v stranki Nacionalna fronta po trditvah bruseljske institucije nepravilno porabili okoli pet milijonov evrov.

Pred tem je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf ugotovil, da je Le Penova porabljala evropski denar za plače asistentov za sodelavca Nacionalne fronte Thierryja Legierja in Catherine Griset, ki sta delala za stranko v Franciji. Zahtevali so, da evropska poslanka parlamentu vrne skupno skoraj 42 tisoč evrov denarja, ki po trditvah evropskega parlamenta ni bil pravilno porabljen. BBC, ki pri tem citira »vire pri EU«, zdaj poroča, da naj bi šlo za okoli pet milijonov evrov.

Rok za vračilo dela vsote se je sicer že iztekel. Le Penova, ki zatrjuje, da je žrtev politično motiviranega maščevanja, denarja ne namerava vrniti. Parlament bi ji v tem primeru vsak mesec odtrgal del poslanske plače in dodatkov.

Francosko sodstvo je preiskavo primera začelo v začetku januarja.

Podobne težave, kot jih ima zdaj Marine Le Pen, je imel že njen oče Jean-Marie Le Pen. Tudi od njega je evropski parlament zahteval povračilo 320 tisoč evrov, ki bi naj jih porabil za napačno zaposlovanje sodelavcev. Ker jih Le Pen ni plačal, je evropski parlament leta 2016 zadržal del njegovih prihodkov.