Strasserju zaradi prejemanja podkupnine tri leta zapora

Evropski poslanec se je ujel v zanko novinarjev britanskega časopisa Sunday Times. V afero je bil vpleten tudi Zoran Thaler.

Objavljeno
13. oktober 2014 13.38
EUROPE-CORRUPTION/STRASSER
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Dunaj − Avstrijsko vrhovno sodišče je potrdilo obsodbo nekdanjemu avstrijskemu notranjemu ministru in evropskemu poslancu Ernstu Strasserju zaradi prejemanja podkupnine v lobistični aferi, v katero je bil vpleten tudi Slovenec Zoran Thaler. Zaporno kazen mu je sicer znižalo za pol leta na tri leta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Strasser je bil marca zaradi prejemanja podkupnine obsojen na tri leta in pol zapora brez možnosti pogojnega izpusta. Šlo je za ponovljeno sojenje, potem ko je bil januarja lani na prvi stopnji že obsojen, a je bila sodba razveljavljena in vrnjena nazaj v ponovno sojenje.

Tako imenovano lobistično afero so v Evropskem parlamentu zakuhali novinarji britanskega časnika Sunday Times, ki so se pod krinko lobistov z več evropskimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi s skrivaj narejenimi videoposnetki.

Vpletenosti v afero so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci − Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila.

Thaler je krivdo priznal, sodišče pa mu je pred kratkim izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki zapora ob koncu tedna, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.