Švedska in Ekvador sklenila dogovor o zaslišanju Assangea

Švedsko sodišče hoče ustanovitelja Wikileaksa zaslišati v povezavi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu.

Objavljeno
14. december 2015 12.16
Mo. B.
Mo. B.

London − Več kot tri leta po tem, ko se je ustanovitelj žvižgaške spletne strani Wikileaks Julian Assange pred izročitvijo Švedski zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, se v dolgoletni zgodbi obeta preboj. Uradni Stockholm in Quioto sta sklenila dogovor, ki bo švedskemu tožilstvu omogočil zaslišanje Assangea.

O sporazumu, ki so ga v ekvadorskem glavnem mestu podpisali ta konec tedna, so se pogajali pol leta. »Brez dvoma gre za instrument, ki bo okrepil naše bilateralne odnose in omogočil, na primer, ureditev pravnih zadev, kakršno je zaslišanje gospoda Assangea,« so sporočili iz ekvadorskega zunanjega ministrstva.

Štiriinštiridesetletni Avstralec se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel junija 2012, potem ko je še zadnje, vrhovno britansko sodišče odločilo, da ga izročijo Švedski. Švedsko tožilstvo je njegovo izročitev zahtevalo v povezavi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk.

V Veliki Britaniji, kjer so Ekvadorju očitali, da se je s političnim azilom Assangeu postavil na pot pravice, so z dogovorom zadovoljni. »Zdaj mora švedsko tožilstvo odločiti, kako bo nadaljevalo pravni postopek,« so sporočili iz zunanjega ministrstva.

Ustanovitelj spletne strani Wikileaks, ki je leta 2010 objavila sveženj več tisoč ameriških diplomatskih depeš, obtožbe švedskega tožilstva vseskozi zanika. Prepričan je, da za njimi stojijo ameriške oblasti, ki ga hočejo na vsak način postaviti pred sodišče zaradi največjega razkritja zaupnih informacij v zgodovini ZDA. Švedska bi ga tako po njegovem prepričanju izročila Washingtonu, tam pa mu grozi dolgoletna zaporna kazen.