Švedski policiji nova pooblastila

Po besedah švedskega ministra nameravajo tako »kaznovati delodajalce, ki izkoriščajo migrante«.

Objavljeno
27. april 2017 18.34
STA
STA

Stockholm – Švedske oblasti so sporočile, da bodo zaostrile ukrepe proti »nedovoljenemu priseljevanju«. Tako bi preverjali, ali delodajalci zaposlujejo osebe z ustreznimi dokumenti. Policiji bi med drugim omogočili nenapovedane inšpekcije na delovnih mestih, med nadzorom na švedski meji pa bi policisti odvzemali prstne odtise, s čimer bi nadzorovali ljudi, ki so prejeli nalog za deportacijo. Predlogu zakona se po poročanju tiskovne agencije AFP obeta trdna podpora parlamenta.

Po besedah švedskega ministra za pravosodje Morgana Johanssona nameravajo tako »kaznovati delodajalce, ki izkoriščajo migrante«. Ti se po njegovih besedah velikokrat nehote znajdejo v ranljivi situaciji. Podjetje, ki bo zaposlilo deset migrantov, ki nimajo ustreznih papirjev, bodo kaznovali z globo v višini 93 tisoč evrov. Novi ukrepi naj bi po načrtih vlade v veljavo stopili 1. marca prihodnje leto.

Po ocenah švedske agencije za migracije bo na Švedskem med letoma 2017 in 2019 ostalo okoli 33 tisoč ljudi, ki so jim zavrnili dovoljenje za pridobitev stalnega prebivališča. Konec lanskega leta je bilo na iskalnem seznamu švedske policije 12 tisoč migrantov brez dokumentov.