Svet Evrope pozval Srbijo, naj prizna genocid v Srebrenici

Srbski parlament in predsednik sta se opravičila zaradi pokola v Srebrenici, a ga uradno niso priznali.

Objavljeno
17. maj 2017 13.59
TOPSHOT-BOSNIA-WARCRIMES-SREBRENICA-ANNIVERSARY
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Strokovnjaki Sveta Evrope so v torek pozvali Srbijo k uradnemu priznanju genocida v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 pobile več kot 8000 Bošnjakov. V poročilu so oblasti v Beogradu pozvali tudi, naj izkoreninijo rasizem in sovražni govor med nogometnimi navijači ter usmerijo pozornost na nasilje proti romski skupnosti in skupnosti LGBTI, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot je sporočil predsednik Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti (Ecri) Christian Ahlund, je to neodvisno telo Sveta Evrope za spremljanje spoštovanja človekovih pravic v poročilu poudarilo, da sta se sicer srbski parlament in predsednik opravičila zaradi pokola v Srebrenici, obžaluje pa dejstvo, da ga nista priznala kot genocid, kot je opredeljen v sodbah mednarodnih sodišč.

»Srbski politični voditelji bi morali uradno priznati, da je bil pokol v Srebrenici genocid,« je dejal Ahlund. To priznanje kot tudi preiskava vseh primerov nasilja je absolutno nujna, da pripadniki različnih etničnih skupin ne bi živeli v strahu pred zastraševanjem in novim valom zločinov iz sovraštva, so poudarili v poročilu.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je aprila 2013 na nacionalni televiziji BiH opravičil za pokol v Srebrenici.

Ecri tudi »globoko obžaluje počasnost doseženega napredka pri pregonu in obsodbi genocida ter drugih rasističnih vojnih zločinov«.

Komisija v poročilu izpostavlja tudi, da je od prejšnjega poročila pred sedmimi leti Srbija naredila pomemben napredek na številnih področjih, da pa mora še veliko storiti pri preseganju sovražnega govora in zaščiti manjšin.

Ugotavlja tudi, da so srbski mediji »prepoznali svojo vlogo propagandnega orodja v 90. letih prejšnjega stoletja«. Spominja, da se je nacionalna Radiotelevizija Srbije leta 2011 opravičila gledalcem zaradi vloge, ki jo je imela v zadnjem desetletju 20. stoletja.

Opozarjajo še na stalno naraščanje sovražnega govora v javnem diskurzu ter na dejstvo, da »politiki in mediji podpihujejo sovraštvo z uporabo slabšalnih in nacionalističnih izrazov« ter da so napetosti v regiji pomembno narasle.

»Javni diskurz spominja na razmere pred vojnami v 90. letih,« opozarjajo strokovnjaki SE ter dodajajo, da se ta govor vse bolj širi po internetu, a tudi prek huliganskih skupin. Beogradu priporočajo prepoved »rasističnih navijaških skupin«, še poroča STA.