Težnje po neodvisnosti v ospredju predvolilnega boja

Težave škotskega gospodarstva so resen preizkus za vlado Nicole Sturgeon.

Objavljeno
18. april 2017 11.10
Jure Kosec, Barbara Kramžar
Jure Kosec, Barbara Kramžar
Majske lokalne volitve v Združenem kraljestvu bodo prva priložnost za merjenje volilnega­ utripa po lanskem referendumu o izstopu iz EU. Najbolj srdit boj se obeta na Škotskem, kjer je obuditev ideje o razglasitvi neodvisnosti glavna predvolilna tema.

Regionalni parlament v Edinburgu je prejšnji mesec na pobudo vladajočih škotskih nacionalistov podprl predlog o razpisu referenduma o neodvisnosti. To mnogi razumejo kot protiutež brexitu, proti kateremu je glasovalo 62 odstotkov Škotov. Toda če bi bila izbira res tako preprosta, javno mnenje pa tako črno-belo, bi lahko Škotska razglasila neodvisnost že 24. junija lani.

Realnost je bistveno bolj zapletena. Podpora neodvisnosti med prebivalstvom se od leta 2014, ko so Škoti nazadnje glasovali o tem vprašanju, ni spremenila. Vpliv referenduma o EU ni bil tako velik, kakor so pričakovali zagovorniki neodvisnosti.

Sedanjost pred prihodnostjo

Nasprotniki neodvisnosti upajo, da bo majske volitve bolj kot prihodnost narekovala sedanjost. Škotska je v zadnji četrtini lanskega leta zaznala zmanjšanje gospodarske aktivnosti za 0,2-odstotka. V drugih delih Združenega kraljestva se je obseg gospodarstva v istem obdobju povečal za 0,7 odstotka. Tudi na letni ravni je bila rast britanskega gospodarstva v primerjavi s škotskim štirikrat večja.

Po prepričanju Škotske narodne stranke (SNP) izključno zaradi brexita. »Pred referendumom o EU je britanska vlada govorila, kako bomo zaradi tega vsi revnejši,« se je na statistiko v začetku meseca odzval Derek Mackay, finančni minister v nacionalistični vladi Nicole­ Sturgeon. »Zdaj se soočamo z ekonomsko realnostjo glasovanja za brexit.« Njegovo razlago so zavrnili tako ekonomisti kot predstavniki opozicije. Vzroke za slabšo gospodarsko sliko je po besedah kritikov iskati na primer v težavah naftne in plinske industrije, od katere je Škotska močno odvisna, pa tudi v odločitvah politikov.

Škotski nacionalisti si želijo na vsak način pokazati, koliko bo Škotska izgubila, ko bo proti svoji volji izstopila iz EU. Toda volivce bi moralo skrbeti, so zatrdili njihovi nasprotniki, koliko je gospodarstvo izgubilo v času vladanja zagovornikov ideje neodvisnosti. Po poročanju časnika The Scots­man nasprotniki SNP in Nicole Sturgeon­ ne oklevajo pri kazanju s prstom na prvo ministrico, ki ji očitajo, da se namesto z dejanskimi problemi ukvarja z neodvisnostjo.

Zaostajanje za Anglijo

Opozorilom so se pridružili tudi gospodarstveniki. »Tako kot ima britanska vlada odgovornost, da v povezavi z brexitom podaja jasne informacije, mora škotska vlada enako ukrepati v povezavi z vprašanjem neodvisnosti in podvojiti prizadevanja pri spodbujanju škotskega gospodarstva v teh negotovih časih,« je poudaril Graeme Roy, direktor ekonomskega inštituta Fraser of Allander z univerze Strathclyde. Gospodarstvo verjame, da škotska podjetja vse bolj čutijo negativne učinke politike visokih davkov, ki jo vodi SNP. Večanje razlik med Škotsko in Anglijo, Walesom ter Severno Irsko jih čedalje bolj skrbi. Krčenje škotskega gospodarstva v času, ko je gospodarska rast v preostalih delih Združenega kraljestva zdrava, bi moralo po besedah direktorice škotske gospodarske zbornice Liz Cameron »sprožiti alarm« tako v Edinburgu kot v Londonu.

Britanska premierka Theresa May je pred kratkim pozvala škotske volivce, naj z glasovanjem za konservativno opozicijo na lokalnih volitvah pošljejo sporočilo SNP, da nočejo novega referenduma. Podobne pozive je slišati iz ust predstavnikov škotskih laburistov in liberalnih demokratov. Težave škotskega gospodarstva so močno povečale politične apetite in predstavljajo resen preizkus za vlado Nicole Sturgeon. Opozicija je pričujočo nevarnost recesije spremenila v eno od ključnih predvolilnih tem. Z nekaj sreče v obliki slabih ekonomskih kazalnikov jo lahko spremeni tudi v argument proti neodvisnosti.