Torijce skrbi morebitna nova volilna tekma

Premierkina usoda: nenavadno močna opozicija je eden od resnih pomislekov pri iskanju zamenjave.

Objavljeno
11. junij 2017 20.51
Jure Kosec, posebni poročevalec
Jure Kosec, posebni poročevalec
London – Podpora, ki jo je Theresa May pred volitvami imela v konservativnih vrstah, je več kot očitno usahnila. Čeprav ji bo najverjetneje uspelo­ oblikovati neuradno koalicijo,­ ki bo v spodnjem domu britanskega parlamenta obvladovala večino glasov, si z njo ne bo povrnila izgubljene kredibilnosti.

Naraščanje nezadovoljstva s Thereso May je zaznati v širši javnosti in konservativni stranki. Javnomnenjski raziskavi, v nedeljo objavljeni v časnikih Sunday Times in Mail on Sunday, sta pokazali, da jo podpira le 38 odstotkov vprašanih Britancev in da si polovica želi videti njen odstop. Morda še bolj nazorna je bila raziskava, ki jo je konec tedna objavil vplivni spletni portal Conservative Home. Razkrila je, da kar dve tretjini članov konservativne stranke verjame, da se je premierkin rok trajanja iztekel in da bi se morala posloviti od ­položaja.

Odstop dveh premierkinih najtesnejših sodelavcev, Nicka Timothyja in Fione Hill, ki sta sama sprejela veliko odločitev, kar je torijce na koncu pripeljalo do poraznega volilnega rezultata, po pričakovanjih ni utišal premierkinih najglasnejših kritikov. Mnogi so jo obtožili, da poskuša s prevalitvijo krivde na svetovalce le zaščititi svoj položaj. Viri iz stranke so to zavrnili in povedali, da je bil odhod Nicka Timothyja in Fione Hill prvi pogoj, da je Theresa May lahko ostala premierka. Drugi pogoj je bil, da mora spremeniti svoj način vodenja in ekonomsko politiko ter narediti več za zaščito britanskega gospodarstva med prihajajočimi pogajanji z EU, je poročal Daily ­Telegraph.

To seveda ne pomeni, da stranka v zadnjih dneh ni aktivno razmišljala o njeni zamenjavi. Med potencialnimi nasledniki sta omenjena zunanji minister Boris Johnson in minister za izstop iz EU David Davis. Johnson je včeraj zavrnil navedbe, da bo poskušal spodnesti Thereso May, kot absurdne, čeprav je menda njegovo kandidaturo podprlo več vplivnih članov vladnega kabineta. Toda menjava na vrhu v trenutku, ko je nezadovoljstvo s konservativci tako veliko, so poudarili viri v stranki, prinaša tudi resne skrbi, ki jih še povečuje nenavadno močna laburistična stranka pod vodstvom Jeremyja Corbyna.

V primeru nove zamenjave na vrhu stranke, že druge v enem letu, bi država morda že jeseni ponovno morala oditi na volitve. Novi voditelj namreč prav tako kot Theresa May pred njim ne bi imel legitimnosti za uresničitev konservativnega programa in izpeljavo brexita. Kako bi se javnost odzvala na zamenjavo? Bi jo podprla ali bi se ji morda uprla, tako da bi poskusila srečo pri ­konkurenci?

Premier Corbyn

Ta pomislek za zdaj ohranja premierko na oblasti, so zapisali v Spectatorju. Čeprav je razlika v poslanskih mandatih, ki sta jih dobili največji stranki, precejšnja, sta se njuna deleža glasov razlikovala le za tri odstotne točke. Podpora Jeremyju Corbynu je medtem opazno narasla. Povedano drugače, Corbyn se je zelo približal Downing Streetu 10. Če bi bile jeseni nove volitve, konservativci pa medtem ne bi znatno povišali svoje podpore, bi to lahko pomenilo, da bi vodenje države ponovno prevzela laburistična stranka. Corbyn je včeraj med intervjujem za BBC potrdil, da z razpisom novih volitev »jeseni ali v začetku prihodnjega leta« ne bi imel težav. »Nanje smo vedno pripravljeni,« je poudaril.

Več vidnih konservativcev je včeraj potrdilo, da Theresa May zagotovo ne bo vodila stranke na prihodnjih volitvah. Njen odstop je torej le še vprašanje časa. Stranka mora zdaj najti pravi trenutek za njeno zamenjavo. Hkrati mora pokazati, da je še sposobna voditi državo.

Koalicijski pogovori z demokratično unionistično stranko (DUP) so prva velika preizkušnja. Če bo vse po sreči, bodo v nekaj dneh prinesli dogovor o oblikovanju neformalne koalicije, po katerem bodo poslanci desno usmerjene DUP torijce z glasovi v parlamentu podpirali pri vseh ključnih glasovanjih. Kako natanko bo ta delovala, ni jasno. Skrb zbujajo tudi nekatere vsebinske razlike med konservativci in DUP, med drugim na področju pravice do splava in pravic istospolno usmerjenih. Pomisleki se pojavljajo tudi o tem, kako bo dogovor vplival na eno ključnih vprašanj v procesu pogajanj z EU, ki je povezano z reševanjem kopenske meje z Irsko.