Trump po srečanju s papežem: Ne bom pozabil, kar ste rekli

Voditelja sta se v preteklosti večkrat znašla na nasprotnih bregovih, kritike so bile tudi javne.

Objavljeno
24. maj 2017 12.41
VATICAN-POPE-AUDIENCE-US-DIPLOMACY
Mo. B., T. H.
Mo. B., T. H.

Ameriški predsednik Donald Trump je v okviru prve turneje na tuje danes obiskal Vatikan, še zadnje duhovno središče treh velikih ver − judovske, muslimanske in krščanske. Kratko srečanje z 80-letnim papežem se je začelo s stiskom rok ter širokim Trumpovim nasmehom in nekoliko bolj resnim obrazom papeža Frančiška.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo srečanje s papežem dogovorjeno tik pred zdajci, potem ko je Trump že obiskal Saudsko Arabijo in Izrael.

Pred zasebno avdienco pri papežu, trajala je nekaj manj kot pol ure, se je Trump zahvalil svojemu gostitelju in dodal: »Velika čast je biti tukaj.« Po srečanju je papež pozdravil še preostale člane ameriške delegacije, s katerimi so si izmenjali darila. Ameriškega predsednika sta med drugimi spremljali njegova soproga Melania in hči Ivanka.

Trump je v dar dobil kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okolijskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. Kot piše Ansa, ki jo povzema STA, je običajno, da papež podari svoja besedila, in manj, da podari tudi poslanico ob dnevu miru.

Foto: Alessandra Tarantino/AFP

Današnje srečanje je potekalo v mirnem in vljudnem razpoloženju, kljub temu da imata papež in Trump za seboj nekoliko bolj razburkano zgodovino. Njun pogled na svet in smer, v katero bi se moralo razvijati gospodarstvo, je vse prej kot enak − mnenja se krešejo, ko gre za odnose do migracij in migrantov (papež je napoved gradnje na meji z Mehiko med drugim označil za nekrščansko), boj proti podnebnim spremembam, pa tudi ko je govor o prodaji orožja. Čeprav sta v preteklosti − tudi javno − kritizirala drug drugega, je po poročanju New York Timesa papež pred obiskom večkrat namignil, da ne bo iskal konfrontacije.

Dobro sodelovanje

Trump se je po srečanju znova zahvalil svojemu gostitelju in zatrdil: »Ne bom pozabil, kar ste rekli.«

Ni jasno, kaj sta se papež in predsednik v resnici pogovarjala in ali sta se o čemerkoli dogovorila. Vatikanski urad za informiranje je pozneje sporočil, da sta sogovornika ugotovila, kako dobri so odnosi med Washingtonom in Svetim sedežem, izrekla pa sta se tudi za skupne napore v korist življenja in verske svobode. Obe strani, pravi vatikansko sporočilo, sta se zavzeli za dobro sodelovanje med ameriško vlado in rimskokatoliško Cerkvijo v Združenih državah. Tehten je drugi del sporočila, ki poudarja, da se ameriška Cerkev predvsem zavzema za zdravstvo, izobraževanje in za pomoč migrantom. Ne bom pozabil, kar mi je rekel papež, je ob koncu komentiral ameriški predsednik.

Po avdienci je papež tako kot običajno nagovoril vernike na Trgu svetega Petra, Trumpa in njegovo spremstvo pa so pospremili na zaseben ogled Sikstinske kapele in bazilike svetega Petra.

Ivanki pomembnejša naloga kot Melanii

Ameriška prva dama Melania Trump je šla iz Vatikana dopoldne v bližnjo  kliniko  Bambin Jesù, znano kot najboljšo otroško bolnišnico v mestu. Trumpovi hčeri Ivanki pa so namenili vsebinsko pomembnejšo nalogo. Obiskala je skupnost svetega Egidija, ki so ji že prejšnji papeži namenjali vlogo vzporedne vatikanske diplomacije, jo večkrat napotili pomagat pri pogajanjih in jo pošiljali v mirovne misije. Sedanji papež Frančišek pa ji je poveril predvsem skrb za begunce in pregnance.

Rim je bil vse dopoldne spremenjen v puščavo. Promet so ustavili povsod, kjer se je premikal kdorkoli iz ameriške delegacije. Trump je na Kvirinalu obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, potem pa se je  v Villi Taverna, kjer je rezidenca ameriškega veleposlanika, pogovoril še s predsednikom vlade Paolom Gentilonijem.

S premierom, tako trdijo italijanski viri, se je s prijaznim, »Živijo, kako si kaj!« na hitro pozdravila tudi Melanija Trump in se z njegovo ženo dogovorila za srečanje v Taormini prihodnje dni. Ameriški predsedniški par se bo namreč vrnil v Italijo na zasedanje voditeljev sedmih najbogatejših držav sveta.

Trumpova turneja se je danes nadaljevala v Bruslju, kjer se je udeležil srečanja s predstavniki EU in Nata. Kot že omenjeno, se bo jutri vrnil v Italijo in se v petek in soboto udeležil vrha skupine držav G7 na Siciliji.