Trumpova zmaga z lepotno napako

Bernie Sanders: Trump in republikanci bodo pustili umreti na tisoče Američanov, da bodo milijarderji lahko plačevali nižje davke.

Objavljeno
06. maj 2017 00.53
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – »Velik dan, velik dan ...« je v četrtek zvečer žarel Donald Trump, ko so republikanci v spodnjem domu kongresa sprejeli zdravstveno protireformo. Potem se je obrnil k svojemu gostu, avstralskemu premieru Malcolmu Turnbullu, in dodal, »vi imate boljši zdrav­stveni sistem kot mi.« Avstralija ima seveda državni sistem enotnega zavarovanja.

Neodvisni senator Bernie Sanders, ki se že leta zavzema, da bi tudi ZDA tako kot večina drugih razvitih držav dobile državni zdrav­stveni sistem z obveznim zavarovanjem, je bil navdušen. »Citirali vas bomo v senatu,« je sporočil predsedniku in znova pozval, naj program Medicare, ki zdaj skrbi za zdravstveno zavarovanje starejših, razširijo na vse državljane in »tako kot večina drugih držav na Zemlji zagotovimo zdravstveno oskrbo vsem ljudem za le del sedanjih stroškov«. Toda republikanski poslanci, ki so v četrtek s tesno večino komaj enega glasu več od potrebnih 216 podprli zakon za razgradnjo zdravstvene reforme Trumpovega predhodnika Baracka Obame, so namenjeni v nasprotno smer.

Sporni predlog ukinja davčno kazen za vse, ki nimajo sklenjenega zdravstvenega zavarovanja, ter ukinja davek, s katerim so premožni Američani pomagali plačevati stroške sedanje reforme. Pristrigel bo širjenje programa Medicaid, ki je namenjen zdravstvenemu zavarovanju revnih, v okviru reforme Obamacare pa so z ohlapnejšimi merili vključili vanj milijone. Programu naj bi odvzeli skoraj 900 milijard dolarjev zveznih sredstev – četrtino proračuna. Zvezne države bodo lahko zaprosile za izvzetje iz pravila, ki prepoveduje zavarovalnicam zaračunavanje dražjih premij pri sklepanju zavarovanj, če že imajo zdravstvene težave.

Po zamisli desničarjev naj bi zavarovalnice in trg, ne pa vlada, iskali način, kako po čim bolj dostopnih cenah ponuditi zdravstveno zavarovanje čim širšemu krogu ljudi. A tudi konservativni mediji, kot je Wall Street Journal, ugotavljajo, da to odpira vrata morebitnemu draženju premij za starejše in bolne. Toda v republikanski stranki so prepričani, da bodo nova pravila spodbudila zavarovalniško konkurenco, privabila zdrave in tako pomagala znižati cene za vse.

Ogorčena levica

Da je reforma Obamacare v težavah, je ta teden potrdil tudi umik zavarovalnice Aetna iz tržnice za zdravstvena zavarovanja v zvezni državi Virginija. Toda namesto da bi popravili slabosti obstoječega sistema, s katerim je okoli 20 milijonov ljudi dobilo dostop do zdravstvenega zavarovanja, se je desnica lotila protireforme, ne da bi bilo jasno, kakšne bodo posledice, saj kongresni proračunski urad (CBO) sploh ni izvedel analize.

Prvotna verzija naj bi v desetih letih povečala število nezavarovanih za 24 milijonov ter povzročila dvig premij za starejše in bolne, sprejeti predlog je njegova nekoliko popravljena različica. Zakon sicer ponuja »sklade za visoka tveganja«, s katerimi naj bi pomagali takšnim ljudem, toda v teh skladih bo po prvih analizah veliko premalo denarja (skoraj dvakrat manj od ocenjenih potreb). Pretekle izkušnje iz časov pred Obamacarom so pokazale, da so bolni plačevali za 50 ali celo 100 odstotkov višje zneske, kot so veljali na trgu.

Senator Bernie Sanders je po za desnico uspešnem glasovanju zapisal, da bodo »Trump in republikanci pustili umreti na tisoče Američanov, da bodo milijarderji lahko plačevali nižje davke; razmislite o tem«. Razmislek je poskusil olajšati Andy Borowitz, ki se v časniku Newyorker satirično loteva političnega dogajanja. »Na milijone Trumpovih podpornikov slavi takojšnje prenehanje svojega zdravstvenega zavarovanja,« je zapisal in dodal, da »od obale do obale ... izražajo zadovoljstvo, ker so odrešeni bremena zavarovanja v primeru katastrofalne bolezni«.

Fantek ali punčka?

Na ameriški levici velja prepričanje, da bodo kolegi z desnice, ki so podprli sporni zakon, lahka tarča na kongresnih volitvah prihodnje leto, kar velja zlasti za tiste v nihajočih okrožjih, v katerih so volivci manj zvesti posamezni stranki. Nekateri poslanci, kot je republikanec Carlos Curbelo s Floride, so javno priznali, da je zakon precej majav, in dejali, da računajo na poseg senatorjev. V zgornjem domu kongresa so takoj napovedali, da poslanskega predloga ne bodo niti obravnavali, ampak bodo spisali svojega.

»Tako kot vsi drugi še vedno ne vem, ali je fantek ali punčka,« se je iz izdelka svojih poslanskih kolegov ponorčeval republikanski senator Lindsey Graham. Po njegovih besedah je treba vsak zakon, ki je bil »sprejet 24 ur po tem, ko so ga vložili, o katerem so razpravljali tri ali štiri ure in nima ocene posledic, obravnavati s sumničenjem«.

To kaže, da bi lahko bilo četrtkovo zmagoslavje Trumpa in poslanske desnice kratkoživo, saj so v spodnjem domu z velikimi napori skovali krhko ravnotežje med konservativnim in zmernim krilom poslancev desnice. To se lahko hitro poruši, ko bo na vrsti usklajevanje med poslansko in senatorsko različico zakona. Toda do takratnih težav Belo hišo ločijo še tedni, ameriško vlado pa v času Donalda Trumpa veliko bolj od dolgoročnih skrbi zanimajo navidezne trenutne zmage.