Trušč v trdnjavi Nacionalne fronte

Na gospodarsko šibkem severu Francije ima Marine Le Pen trdno volilno bazo, ki se boji tujcev in brezposelnosti.

Objavljeno
23. april 2017 22.38
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

V večnamenski športni center, poimenovan po nekdanjem socialističnem predsedniku Françoisu Mitterrandu, na obrobju mesta so sinoči z vseh strani prihajali mladi in stari Francozi. Številni so na volilno noč Nacionalne fronte samozavestno korakali s francoskimi trobojnicami. Bili so v pričakovanju velikega slavja ob uspehu Marine Le Pen.

V Hénin-Beaumontu, mestu na severu Francije blizu belgijske meje, so bili socialisti dolga desetletja na oblasti. Po zaprtju zadnjega rudnika v sedemdesetih letih in propadu tradicionalne industrije je mesto v gospodarski in siceršnji depresiji.

Veliko je sivine, zaprtih poslovnih prostorov v središču mesta, zapuščeni tovarniški objekti imajo postapokaliptično podobo. Brezposelnost je z 20 odstotki dvakrat višja kot v francoskem povprečju. Od leta 2014 ima Nacionalna fronta v mestu svojega župana, Steeva Brioisa. Tu Le Penova ni več simbol rasizma ali ksenofobije, marveč osrednji politični tok.

Uspeh v provinci

Obrazec je klasičen. V mestu ni veliko tujcev, še zlasti tistih neevropskega rodu, a strašenje z nevarnostmi priseljevanja pade na plodna tla. Na volišču v šoli Jean-Jacquesa Rousseauja, kjer je volila Le Penova, je bil od zgodnjih jutranjih ur pravi medijski trušč. Tudi z odločitvijo, da zborovanje po prvem krogu volitev pripravijo v »provinci« je hotela pokazati, da je drugačna od politične elite iz blišča Pariza.

»Odkar je pri nas na oblasti Nacionalna fronta, je vse bolje. Več je narejeno za varnost in zaposlovanje,« nam je pred voliščem pripovedoval električar Christian Leclaire.

Družina Leclaire odločno za Le Penovo. Foto: Peter Žerjavič/Delo

Na volišče je prišel z ženo in tremi otroki. Tudi žena je privrženka nacionalistov. Prepričan je, da bo za njegove otroke bolje, če bo na volitvah zmagala nacionalistka Le Penova, saj da bo ljudi zaščitila in Francozi bodo spet lahko ponosni.

»Bojim se islamistov. V sosednjem mestu so že prijeli enega s seznama najbolj nevarnih oseb,« je pripovedoval. Do leta 2013 je vedno volil socialiste. Bil je brezposeln in razočaran nad njihovim vladanjem. Tudi EU je v njegovih očeh kriva za bedo v francoskih krajih, ker so se delovna mesta preselila na cenejši vzhod Evrope.

Pred volitvami je bilo pričakovano, da bo Le Penova v Hénin-Beaumontu dobila skoraj polovico glasov. V mestu ima, seveda, številne nasprotnike, »Če bo na volitvah zmagala, bomo v Franciji imeli državljansko vojno,« je na drugi strani ulice pripovedoval mlajši moški, zidar, ki se je predstavil kot Dimitri Lariviere.

Dimitri Lariviere s spremljevalko napoveduje hude čase, če bo zmagala Le Penova. Foto: Peter Žerjavič/Delo

»Prišlo bo do vstaje, ker bo ukinjala pravice, najprej brezposelnim. Reveži, ki jo podpirajo, tega ne vedo. Uvedla bo diktaturo,« je nadaljeval. Na majici je imel portret Cheja Guevare, razglasil se je za komunista, volil je radikalnega levičarja Jean-Luca Mélenchona.

»Vodi jo samo denar.«

Ker je vzklikal proti Le Penovi, ko se je v konvoju peljala mimo njega, so ga varnostniki pregledali. Evropsko unijo obravnava kot grožnjo: »Vodi jo samo denar.« Njegovemu favoritu Mélenchonu se je v zadnjih tednih sicer uspelo povzpeti v javnomnenjskih raziskavah. A v številnih krajih v gospodarsko šibki severni francoski regiji pričakujejo, da bo za preobrazbo boljši radikalno desni model z gospodarskim protekcionizmom, razglašenim za pravo domoljubje. Kako bi v regiji, ki je v samem srcu lahko koristila takšna politika, bolj konkretno ni pojasnil nihče.

Pred poslansko pisarno župana Brioisa in Le Penove sta nas varnostnika strogo premerila s pogledi in vnaprej povedala, da njihove vrhovne šefice ni v prostorih v prvem nadstropju. »V tujski legiji sem imel veliko kolegov iz Slovenije in Hrvaške. Živeli!« nama je s kolegom z zagrebškega Večernjega lista dvoril eden od njiju. Nista se hotela fotografirati ali predstaviti z imeni.

»Danes spreminjamo zgodovino. Zmagali bomo. Naredili bomo Evropo narodov in svobode. EU je diktatura, ki se mora čimprej končati,« je povedal gologlavi varnostnik.

Dino Colangelo se je v zadnjih tednih že izuril v komunikaciji s tujimi časnikarskimi ekipami, ki prihajajo v Hénin-Beaumont in mesto razglašajo za laboratorij francoske skrajne desnice. Mnogi se ustavijo v njegovem lokalu La Paix.

»Zgolj časnikarji razglašajo, da je pri nas radikalno protipriseljensko vzdušje,« je povedal gostinec italijanskega rodu. Župan Briois je po njegovih besedah priljubljen, ker je domačin, dela dobro in znižuje davke; prejšnji, socialistični župan pa je za sabo pustil katastrofo. Sam je glasoval za konservativnega kandidata Françoisa Fillona, ker da je najbolj izkušen. Tudi na zadnji napad na Elizejskih poljanah se je odzval državniško.

Čista demagogija

Aouzalah Abdalah se je priselil iz Maroka leta 2006. Njegova trgovina dela v nedeljo, na policah je blago naloženo od stropa do tal. Kot priseljenec se v Hénin-Beaumontu počuti dobro in velikih težav doslej ni imel. Tukajšnji Maročani in Tunizijci po njegovih besedah nimajo težav. V mestu imajo na dobri lokaciji mošejo.

»Ljudje ne volijo Nacionalne fronte zato, ker bi bili proti nam, marveč zato, ker nimajo služb in denarja,« je povedal. Sam je vedno volil za desničarske politike – prej je bil za Nicolasa Sarkozyja, po novem pa za Fillona –, ker da so boljši za gospodarstvo.

V lokalu Le Chanzy so skoraj vsi gostje imeli redno nedeljsko opravilo: ukvarjali so se s srečkami, lotom in športnimi stavami. Prisede moški, predstavi se kot Mehdi. Dela v javni upravi v bližnjem Lillu. »Pravkar sem volil Emmanuela Macrona. Prej je delal v gospodarstvu in po drugi strani je socialno usmerjen. Fillon je kot Margaret Thatcher, povsem zastarel. To, kar govorita Le Penova in Mélenchon, je čista demagogija; ničesar ne bi mogla uresničiti. Od izvoza odvisno Francijo bi zaprla pred Evropa svetom!? To bi bila katastrofa. Macron je za EU in sam sem Evropejec,« je pojasnjeval.